De zomervakantie lijkt al een eeuwigheid geleden. Maar weet je nog, die hittegolf met temperaturen boven de 40ºC? Precies in die week nam ik in Kerkrade deel aan een Europese conferentie voor vertellers. Op het programma stond onder andere een keuzeworkshop over Science & Storytelling. Daar móest ik natuurlijk bij zijn, want een paar weken eerder had ik net mijn workshop techniek (met verhalen) voor kleuters afgerond.
vrijdag 6 september 2019
vrijdag 5 juli 2019
Stichting Schoolverteller
Wie mijn blog een beetje volgt, weet dat mijn hart ligt bij de combinatie van verhalen vertellen en onderwijs. Een jaar of drie geleden ontmoette ik Annette Benedictus en die bleek dezelfde passie te hebben. Na veel plannen maken, bespreken en bijstellen, zijn we nu een stap dichter bij onze missie: samen met nog vier vertellende leerkrachten hebben we de Stichting Schoolverteller opgericht om verhalen vertellen een plek (terug) te geven in de klas. Dat was een feestje waard!
dinsdag 25 juni 2019
Eén verhaal, zeven ontwikkelingsgebieden
Ik gaf onlangs workshops techniek aan kleuters. In een vorig blog beschreef ik al hoe ik op een logische manier verhalen vertellen combineerde met techniekonderwijs. De opdrachtgever wilde 'techniek', dus heb ik het zo genoemd. Uiteraard zaten er dus veel elementen in de workshops die thuishoren in techniek. Maar de kinderen leerden veel meer dan dat.
vrijdag 7 juni 2019
Rodari moet je lezen
De Italiaanse kinderboekenschrijver Gianni Rodari schreef zijn 'grammatica van de fantasie - introductie in de kunst van het verhalen vertellen' in 1973, maar het heeft aan actualiteit nog niets ingeboet. Een must-read voor iedereen die werkt met kinderen en die iets wil met creatief (taal)onderwijs.
vrijdag 24 mei 2019
Wat verhalen en techniek met elkaar te maken hebben
Mijn man is natuurkundedocent en ongeveer een half jaar geleden kreeg hij de vraag of hij workshops techniek kon geven. Aan kleuters. Zijn reactie: "Ik niet, maar mijn vrouw wel." Deze vrouw sputterde tegen. Ja, ik ben best technisch aangelegd (ik studeerde ooit bouwkunde) en ik heb ervaring als kleuterjuf, maar mijn vak nú is vertellen! Maar het kriebelde wel. Bij nadere beschouwing vond ik een logische link tussen vertellen en techniek. En zo kwam er toch een workshop techniek voor kleuters.
maandag 13 mei 2019
Help, ze luisteren niet! (3/3)
Je hebt je verhaal goed voorbereid. Je hebt goed nagedacht op welke plekken er ruimte is voor interactie. De sfeer is gezellig en rustig. De kinderen hangen aan je lippen en dan gaat het ineens toch nog mis! Het overkomt zelfs ervaren vertellers (of leerkrachten) wel eens. De kunst is om je hoofd koel te houden en de kinderen terug te leiden naar het verhaal.
vrijdag 19 april 2019
Help, ze luisteren niet! (2/3)
Ik herinner me een van de eerste keren dat ik als verteller voor groep 1-2 een verhaal vertelde. Het ging over een konijn. Of een haas, dat weet ik niet meer precies. De kinderen zaten braaf in de kring. Maar mijn woorden "Het
konijn sprong hup, hup, hup door het gras," waren voor de hele groep aanleiding om wild in het rond te gaan springen. "Oh ja," dacht ik toen, "dat doen kleuters..." Want ja, dat is normaal gedrag. Hieronder beschrijf ik hoe je er al vertellend een draai aan kunt geven.
vrijdag 5 april 2019
Help, ze luisteren niet! (1/3)
Soms gebeurt het toch. Ondanks jarenlange ervaring als verteller en als leerkracht heb je een groep kleuters voor je die niet lijkt te willen luisteren. Het gebeurde mij vorig jaar tijdens mijn project 'Tijd voor Verhalen' en afgelopen week kreeg ik een mailtje van een collega die er ook tegenaan liep. Wat doe je met zo'n groep, vooral als je er - zoals in haar geval - nog vaker terug moet komen? In drie artikelen beschrijf ik de tips die ik haar gaf, plus nog een paar extra.
Abonneren op:
Posts (Atom)