vrijdag 5 juli 2019

Stichting Schoolverteller

Wie mijn blog een beetje volgt, weet dat mijn hart ligt bij de combinatie van verhalen vertellen en onderwijs. Een jaar of drie geleden ontmoette ik Annette Benedictus en die bleek dezelfde passie te hebben. Na veel plannen maken, bespreken en bijstellen, zijn we nu een stap dichter bij onze missie: samen met nog vier vertellende leerkrachten hebben we de Stichting Schoolverteller opgericht om verhalen vertellen een plek (terug) te geven in de klas. Dat was een feestje waard!

De Schoolvertellers proosten op de oprichting van de Stichting.

Doelstelling
Vrijdag 28 juni jl. zag Stichting Schoolverteller het licht. De stichting heeft als doel dat er meer verhalen verteld worden in het onderwijs: door leerkrachten én door kinderen. Met een goed verteld verhaal komt je boodschap over: dat helpt leerkrachten bij hun les en voor kinderen is het een vaardigheid voor het leven.

Startproject
Na de zomervakantie start Schoolverteller met haar eerste landelijke project, “Reis mee met verhalen”, dat aansluit bij de Kinderboekenweek in oktober. Met een gratis lesbrief kunnen basisscholen zelf aan de slag van groep 1 tot en met 8. Leerlingen fotograferen of tekenen beelden die als uitgangspunt dienen voor een zelfverzonnen verhaal. Indien gewenst, kunnen scholen een gastles van Schoolverteller bij het project aanvragen.

In het hele land
Stichting Schoolverteller werkt met een team van ‘Schoolvertellers’ verspreid door Nederland. Het zijn professionals met ruime ervaring in zowel het onderwijs als op het podium. Ze geven workshops aan kinderen en nascholing aan leerkrachten, waarbij verschillende facetten van het vertelvak aan bod komen, zoals verhalen verzinnen, beeldend vertellen, presenteren en het toepassen van verhalen bij verschillende vakgebieden.

Verhalen vertellen is actueel
Verhalen vertellen is een ambacht zo oud als de mensheid, maar in een tijd waarin we met blogs en pitches snel een beeld van onszelf neerzetten, actueler dan ooit. Bovendien is vertellen een krachtig didactisch middel dat door de intrede van digitale hulpmiddelen enigszins naar de achtergrond is gedrukt. Wie wil er nou niet de herinnering aan een meester of juf “die zo mooi kon vertellen”?

Kijk op www.schoolverteller.nl of mail naar info@schoolverteller.nl voor meer informatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten