vrijdag 1 mei 2015

De kip of het ei?

Het begon allemaal met een ei... Tenminste, het verhaal dat ik onlangs vertelde voor een groep kleuters. Ik liet een plaatje zien van een ei en vertelde hoe moeder kip het ei uitbroedde. Ik draaide het plaatje om en liet het kuiken zien dat uit het ei was gekomen. Het kuiken at en at en werd steeds groter en veranderde in een kip. Ik draaide het plaatje weer om en liet de kip zien. Maar wacht eens even... dat kan toch niet? Aan de andere kant zat toch een plaatje van een ei?
Hieronder laat ik je zien hoe dit truukje werkt. Met dit origamiraadsel trek je gegarandeerd de aandacht bij elk verhaal over kippen en eieren!

Het lijkt of dit origami-vouwsel maar twee zijden heeft, maar het zijn er drie! De eerste keer dat je de derde kant laat zien, zullen de kinderen stomverbaasd zijn. Hoe kan dat nou? Je kunt het eindeloos herhalen: de kip legt weer een ei, daar komt een kuiken uit, en dat kuiken wordt weer een kip, en die legt weer een ei, etcetera, etcetera.

Ik gebruik het kip-en-ei-truukje als inleiding op mijn "echte" verhaal. Nadat ik het een paar keer heb laten zien eindig ik met een ei en de woorden: "Nou was er eens een ei, dat anders was dan alle andere." Uit dat ei komt namelijk de hoofdpersoon van het verhaal. Je kunt zelf wel iets verzinnen waaruit blijkt dat het kuiken anders is dan alle andere (het ei heeft een andere kleur of het duurt langer voor het uitkomt, of het kuiken heeft gelijk al een apart karaktertrekje dat een rol speelt in het verhaal.)

Op mijn website staan verschillende verhalen waarbij je deze introductie kunt gebruiken:

Maar je kunt het vouwsel ook gebruiken bij andere verhaaltjes waarin een cyclus van drie stappen voorkomt:
  • ei - rups - vlinder
  • kikkerdril - kikkervisje - kikker
  • regen - rivier - wolk
In onderstaande video laat ik stap voor stap zien hoe je zo'n cyclus vouwt.De video is trouwens gemaakt met SonicPics - de app die ik ook tijdens workshops gebruik om van een verhaal een film te maken in 6 stappen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten