donderdag 29 november 2012

5 verhalen voor 5 december (plus 1 extra)

Vertellen is leuk, maar de voorbereiding kost even tijd. Er gaat vooral vaak tijd zitten in het zoeken van een geschikt verhaal. Speciaal voor hen die wel willen maar het toch al zo druk hebben in de dagen voor 5 december, maakte ik een selectie van vijf leuke en spannende sinterklaasverhalen.

Klaar voor gebruik
Met onderstaande verhalen kun je gelijk aan de slag. Ze zijn geschikt voor kinderen in de 'sinterklaasleeftijd' (ca. 4-8 jaar) én zijn qua opbouw eenvoudig genoeg om te vertellen. Met behulp van stappen 1 en 3 uit mijn recept voor een vertelling kun je ze gemakkelijk voorbereiden. Voeg nog wat sinterklaasliedjes toe en voilá, je bent klaar voor 5 december.

1. Het boek van Sinterklaas
Vraag je je ook wel eens af hoe het komt dat Sinterklaas altijd precies weet hoe de kinderen heten en wat ze willen hebben? In Het boek van Sinterklaas kom je het te weten.
Honderden jaren geleden kende Sinterklaas alleen de Spaanse kinderen. Maar omdat hij van alle kinderen houdt, wil hij ook de Nederlandse kinderen met cadeaus verwennen. Dan moet hij wel eerst meer over ze weten. Hij hoort over een boek, waar al deze kennis in staat. Het is uit de hemel komen vallen en ligt verborgen op het Vergeten Eiland. Sinterklaas gaat op zoek...
2. Waarom Sinterklaas een nieuwe mantel kreeg
Waarom Sinterklaas een nieuwe mantel kreeg is een sprookjesachtig verhaal.
Vlak voor het vertrek naar Nederland ontdekt het nieuwste pietje - een voormalige herdersjongen - dat het paard van Sinterklaas ernstig ziek is. Het pietje weet wel iemand die kan helpen: een heks die leeft in een grot in de bergen. Sinterklaas en pietje vinden de heks, maar die wil wel betaald worden voor haar kunsten...
Tip 1: Je kunt het verhaal nog uitbreiden met de liedjes 'Het paard van Sinterklaas is ziek' en 'De heks van Dovenetel'.
Tip 2: Zorg voor een klein flesje of kruikje en haal dat geheimzinnig tevoorschijn wanneer de heks haar toverdrank aan Sinterklaas overhandigt.

3. Een dag zonder pieten
Ik schreef Een dag zonder pieten twee jaar geleden zelf, toen ik een verhaal nodig had om te vertellen aan asielzoekerskinderen. Ik moest rekening houden met een beperkte woordenschat (dicht bij huis blijven!) en de typische dingen van Sinterklaas (cadeautjes, pepernoten, het paard, de pieten) moesten aan bod komen. Ik heb er toen ook nog tekeningen bij gemaakt en het verteld met de kamishibai.
Op een dag wordt Sinterklaas wakker in een stil huis: alle pieten zijn weg! Ze zijn moe van het harde werken en hebben vakantie genomen, vlak voor pakjesavond. Sinterklaas bedenkt een plan en krijgt de pieten gelukkig op tijd weer terug.
4. De ring van Sinterklaas
Dit humoristische verhaal vertelde ik al in de eerste jaren dat ik voor de klas stond. Ik heb het ooit gekopieerd uit zo'n goedkoop spelletjesboek uit de witte boekhandel. Een (digitale) bron heb ik helaas niet, dus je moet het doen met de samenvatting. Verzin de details er zelf al vertellend bij en je hebt een pracht verhaal:
De kleine piet Peppino mag voor Sinterklaas zijn ring schoonmaken. Op weg naar de keuken komt hij door de drukke bakkerij en botst tegen de speculaaspiet. De ring valt in de ketel met speculaasdeeg. Speculaaspiet besluit de speculaaspoppen gewoon te bakken – wel duizend stuks!- en alle honderd pieten gaan aan het eten om de ring te vinden. Ook Peppino, die zelf niet eens speculaas lust. Marsepeinpiet vindt de ring, Peppino poetst hem op en brengt hem naar Sinterklaas alsof er niets gebeurd is.  Als beloning krijgt hij een stuk speculaas, maar Peppino rent hard de werkkamer uit!
Tip 1: Dit verhaal is pas echt af als je er ook een ring bij hebt om te laten zien!
Tip 2: Maak het feest compleet door samen speculaas of pepernoten te bakken na afloop van het verhaal. Of vertel het verhaal terwijl je wacht tot de pepernoten gaar zijn.

5. De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar 
Last but not least: wist je dat de koningin van het Nederlandse kinderboek, Annie M.G. Schmidt, ook een sinterklaasverhaal schreef? De heerlijkste 5 december is een spectaculair avontuur, met een typisch Annie M.G. Schmidt slot.
Onderweg naar Nederland lijdt Sinterklaas schipbreuk. Sint en Piet worden gered door een franse visser en komen nog net op tijd aan in Nederland, zonder pakjes en in kleren van de visser. Maar in Amsterdam is er niemand die ze herkent. Dat wil zeggen, niemand van de volwassenen...
UPDATE 1 december 2014
Op mijn website publiceerde ik vorig jaar een nieuw verhaal over Sinterklaas: Sinterklaas zoekt zijn boek. Een verhaal voor de allerkleinsten, waarbij je tijdens het vertellen stap voor stap een tekening maakt, die een hint geeft over het verhaal.

1 opmerking:

  1. O wat zijn we heden blij met deze tips! We gaan ze zeker uitproberen. En de Sint mag Baboes dit jaar verwennen met een extra groot kado!

    BeantwoordenVerwijderen