donderdag 26 januari 2017

Griekse mythen voor onder de twaalf

Vertellen is geen voorlezen, maar kan het lezen wel ondersteunen. Als je kinderen weet te pakken met je verhaal, kan dat een uitnodiging zijn om verder te lezen over dezelfde personages of dezelfde gebeurtenissen. Helemaal als je een onderwerp neemt dat de kinderen zelf niet zo gauw zouden kiezen. Griekse mythologie bijvoorbeeld. Dat deed ik deze week nog en na afloop hadden de meesters en juffen bijpassende boeken klaarliggen om verder te lezen. Hieronder vind je mijn lijstje met de leukste boeken met Griekse mythen voor onder de twaalf.

Griekse mythen bewerkt door Simone Kramer
Sprookjesachtig mooie boeken
Simone Kramer is een kei in het bewerken van oude verhalen tot prettig leesbare boeken voor kinderen vanaf een jaar of tien. Ik heb haar al vaker aanbevolen op dit blog, met boeken met verhalen uit de middeleeuwen en uit de Germaanse tijd. En er is dus ook een hele reeks met Griekse mythen:
 • De strijd van de titanen – over het ontstaan van de wereld, goden en reuzen
 • De tocht van de argonauten – over een spannende reis op zoek naar een schat
 • Mensen, draken en dolfijnen – over fantastische wezens
 • De strijd om Troje - over de beroemde oorlog en haar helden
 • Odysseus – over de lange reis naar huis van oorlogsheld Odysseus
 • Van Grote Beer en Orion– over de namen van sterren en planeten
 • De Griekse tragedies­ – verhalen uit toneelstukken over beroemde helden
De boeken zijn niet alleen fijn door de toegankelijke taal, maar ook door de vaste samenwerking met illustratrice Els van Ageraat. Zij weet de sfeer van de verhalen prachtig te treffen met vloeiende lijnen en warme aquarelkleuren.  Alle boeken zijn full colour, gebonden met een harde kaft en... niet te dik - wat twijfelende lezers over de streep kan trekken ;-)

Griekse mythen bewerkt door Michael de Cock
Griekse mythen met een griffel
De Vlaamse schrijver Michael de Cock bewerkte vooral de wat bekendere verhalen, zoals de Odyssee en de Ilias en Metamorfosen van Ovidius. Ook hij werkte samen met een vaste illustrator: Gerda Dendooven.
 • De lange weg naar huis: het verhaal van Odysseus (9-12 jaar)
 • Vliegen tot de hemel: het verhaal van de Minotaurus (9-12 jaar)
 • Diep in het woud: verzamelde verhalen van Ovidius 9-12 jaar, met CD)
 • Veldslag om een hart: het verhaal van Helena (over Trojaanse oorlog, 12+)
De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik deze boeken (tot nu toe) zelf nog niet heb gelezen, maar voor 'Vliegen tot de hemel' kreeg De Cock een zilveren griffel, dus ze zijn vast de moeite waard!

De reeks Percy Jackson en de Olympiërs
Griekse goden in New York
Een jaar of twee geleden verteld ik voor een groep 7 een verhaal over de Griekse god Pan. Daarvoor had ik ook een korte introductie over de Griekse godenwereld voorbereid. Tot mijn stomme verbazing was de hele klas al helemaal op de hoogte, want -  zo meldden ze me enthousiast -  "Wij lezen Percy Jackson!"

Percy Jackson is een personage uit een boekenreeks geschreven door Rick Riordan. Na bovenstaande ervaring kocht ik gelijk het eerste deel 'De Bliksemdief'. Na een paar hoofdstukken begreep ik het enthousiasme van de kinderen. Percy Jackson is vlot geschreven en de actie spat er vanaf. Bijna ieder hoofdstuk eindigt met een cliffhanger. Je móet gewoon verder lezen. Het is geen literatuur met een hoofdletter L en af en toe erg Amerikaans, maar beslist lekker leesvoer.

Rick Riordan schreef twee vijfdelige series geïnspireerd op de Griekse godenwereld:
 • Percy Jackson en de Olympiërs - Percy woont in hedendaags New York, maar ontdekt dat de Griekse Goden nog steeds bestaan. Hij is zelf een afstammeling van één van de goden en dat leidt tot waanzinnige avonturen.
 • Helden van Olympus - vervolgreeks op Percy Jackson, maar kan ook los ervan gelezen worden. In deze reeks spelen ook de Romeinse goden een rol. 
Tot slot
Ben je van plan één van bovenstaande boeken te kopen? Klik dan niet door naar bol.com of Amazon, maar bestel het bij je plaatselijke boekhandel, dan help je die ook overleven. (De kinderboekenwinkel hier in Amersfoort heeft zelfs een webshop en levert je boeken net als bol thuis af.)
En wil je graag de Grieken met een verteld verhaal introduceren, maar kun je of wil je zelf niet vertellen? Dan kun je mij natuurlijk altijd nog mailen of bellen - ik doe het met plezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten