vrijdag 24 april 2020

Verdwalen in verhalen: leestip!

"Verdwalen in verhalen". Klinkt dat niet heerlijk? Ik heb het niet zelf bedacht hoor. Het is de titel van een boek dat ik al veel eerder hier in het zonnetje had willen zetten, maar op een of andere manier kwam het er niet van. Onterecht, want het is een heerlijk vormgegeven boek vol creatieve ideeën.

 
Het begon in Friesland
De eerste druk van het boek viel in 2018 bij alle Friese basisscholen in de brievenbus - de geluksvogels! Het boek was onderdeel van het cultuureducatieprogramma van de provincie Friesland, en werd geschreven door Anne Graswinckel, in samenwerking met verschillende professionele verhalenvertellers, waaronder mijn collega-Schoolverteller Frank Belt.

Klik met je ik
Het boek richt zich op leerkrachten en biedt, zo vertelt de kafttekst, "een doorgaande verhaal-lijn". Maar verwacht geen theoretische verhandelingen en gedetailleerde lesplannen. Nee! Verhalen vertellen is namelijk een creatief proces en dat is waar het in dit boek om draait: taal als expressiemiddel en het ontdekken van jouw eigen manier om verhalen te vertellen. Of zoals Graswinckel het noemt: de 'klik met je ik'.

Creativiteit spat eraf
'Verdwalen in verhalen' is geen leesboek, maar een bladerboek en doeboek. De vormgeving is vrolijkmakend, origineel en inspirerend. Geen lappen tekst, maar op iedere bladzijde een puntig geformuleerd lesidee, in een lekker groot lettertype en geïllustreerd met een bijpassende, kleurige, paginagrote foto. In één oogopslag zie je wat het idee is.

Vier stappen
Al die tientallen ideeën staan gesorteerd in vier categorieën, de vier stappen voor het ontwikkelen en vertellen van een verhaal: verhalen zoeken (het idee), verhalen bouwen (verdiepen), verhalen vormen (vertelvorm) en verhalen vertellen (presenteren). In een korte inleiding worden de vier stappen toegelicht en lees je hoe je dit boek kunt gebruiken in de klas.

Inleiding en uitleiding
Ik vind het mooi dat in de inleiding ook aandacht is voor verschillende leerstijlen. Er is niet 'één goede manier' om met verhalen aan de slag te gaan. Voor wie toch wat meer achtergrond wil lezen, is er de 'uitleiding': een essay van wetenschapsjournalist Mark Mieras dat uitlegt waarom je hersenen verhalen fijn vinden.

Voor heel Nederland
Kortom, een heerlijk boek, dat uitnodigt om praktisch mee aan de slag te gaan. En gelukkig is dat niet meer voorbehouden aan Friese leerkrachten, want je kunt het boek nu ook voor €24,15 (inclusief verzending) bestellen bij Kultuerfilter. Ik zeg, doen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten