vrijdag 6 juli 2018

Waar vind ik verhalen om te vertellen?

Ik krijg regelmatig de vraag waar ik de verhalen die ik vertel vandaan haal. Ik gebruik bijna altijd bestaande verhalen, die ik vervolgens naar mijn hand zet. In dit blogartikel zet ik een paar bronnen op een rijtje waar ik regelmatig repertoire uit haal voor kinderen van ongeveer 3 tot 6 jaar. Succes ermee!

 

Verhalenbundels
Het lijkt een inkoppertje: verhalenbundels als bron van verhalen. Maar veel voorleesverhalen zijn - zeker voor beginnende vertellers - niet echt geschikt als vertelverhaal. Uit onderstaande (oudere) bundels heb ik wel al vaak met succes verteld:
 • Drie bokjes brutaaltjes, uitgeverij Christofoor, 2009, ISBN 978 90 6038 554 8 - Bundeling van volksverhalen en sprookjes.
 •  Nog een keer! – Hennie de Gans-Wiggermans (geen ISBN, te bestellen via haar website) - Bestaande en nieuwe verhaaltjes met tips om na te spelen op een verteltafel.
 • Het rode kippetje. Zes dierenverhalen - Max Velthuijs, uitgeverij Leopold, 1995, ISBN 90 258 4844 3
 • Alle verhalen van Kikker en Pad – Arnold Lobel, Uitgeverij Ploegsma, 1996, ISBN 90 216 1130 9 
 • Verhalenbundels van Nienke van Hichtum - Te vinden op boekenmarkten of in tweedehands boekwinkel. Erg oubollig om te lezen, maar mooie verhalen.
Prentenboeken
Veel prentenboeken voor kleuters hebben een verhaalopbouw die zich goed leent tot navertellen. Vooral de boeken met veel herhaling zijn leuk! Een paar voorbeelden:
 • Prentenboeken van Eric Carle, zoals Rupsje Nooitgenoeg en De spin die het te druk had 
 • De boeken van Loek Koopmans: Kan ik er ook nog bij? en Een dikke vette pannenkoek - deze boeken zijn trouwens gebaseerd op bestaande volksverhalen
 • Geen stille nacht – Nicholas Allan (kerstverhaal) - hierbij schreef ik in 2015 tips voor interactie.
 • Mama kwijt – Chris Haughton - prentenboek van het jaar 2012
 • Wij gaan op berenjacht – Helen Oxenbury / Michael Rosen
Gouden boekjes
De ouderwetse boekjes met de gouden rug worden nog steeds nieuw gemaakt door uitgeverij Rubinstein. De kwaliteit vind ik erg wisselend, maar er zitten vertelpareltjes tussen:
 • De drie beertjes - ook bekend als het sprookje Goudlokje
 • Het gouden ei - over een konijntje en een kuiken (de titel dekt niet de lading van het verhaal)
 • Recente uitgaven van bekende sprookjes met werk van hedendaagse illustratoren, o.a. Bremer Stadsmuzikanten en De wolf en de zeven geitjes.
Websites
Ik gebruik veel digitale bronnen, de meeste Engelstalig. Onderstaande sites zijn ook voor minder ervaren vertellers goed bruikbaar:
 • 1001 stories van the Story Museum - gesorteerd naar thema en leeftijd, met audio- en video-voorbeelden en soms ook lessuggesties. Fantastische site!
 • Dr. Mike Locket - website van professioneel verteller waar ik als beginnend verteller veel inspiratie heb opgedaan. Ik zie dat de site inmiddels nog verder is uitgebreid.
 • Verhalenverteller Babboes - mijn eigen website ;-) Omdat ik in het begin zo'n moeite had om geschikte verhalen te vinden, ben ik ze gaan verzamelen op mijn site. Sinds 2009 komt er iedere 2-3 maanden een verhaal bij.
Liedjes en versjes
Sommige (traditionele) kinderliedjes en –versjes zijn mini-verhaaltjes op zich. Die kun je zo uitwerken tot vertelverhaal en gebruiken om het liedje of versje aan te leren. Bijvoorbeeld:
•    Hansje Pansje Kevertje
•    Dieren in ’t Stalletje (kerst, uitgewerkt op Babboes website)
•    Een koetje en een kalfje

Een tip tot slot
Wees altijd alert op bruikbare verhalen. Zoek je een zomerverhaal en kom je een leuk kerstverhaal tegen? Sla het toch op, liefst per thema gelabeld, bijvoorbeeld in Evernote. Zo bouw je je eigen database op van bruikbare verhalen. Tegen de tijd dat je een kerstverhaal nodig hebt, kun je dan eerst in je eigen mapje kijken, voordat je het wijde web opgaat. Dat scheelt een hoop tijd en frustratie.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten