donderdag 28 september 2017

Niet te eng - verhalen voor kinderboekenweek 2017

Volgende week start Kinderboekenweek 2017 met als thema 'Gruwelijk eng'. Het horrorgenre is bij volwassenen al decennialang populair en lijkt de laatste jaren ook in jeugdliteratuur steeds meer een plek te krijgen. Misschien dat daarom voor dit thema is gekozen?
Menig puber smult van dood, bloed, magie en andere horrorclichés, maar voor jonge kinderen is het genre niet geschikt. Of toch wel? Een paar tips...Dicht bij huis
Voor peuters en kleuters zijn gewone dingen vaak al eng. Een hond die voor ons kniehoog is, staat voor een peuter op ooghoogte. De vriendelijke buurvrouw met al haar rimpels is voor een kleuter  een enge heks. In het donker lijkt de vertrouwde omgeving een spookwereld. Kortom, om met kleintjes te griezelen hoef je niet naar zombies en monsters te grijpen, maar blijf je gewoon dicht bij huis.

Spannende prenten
Een rondje door mijn eigen boekenkast leverde gelijk een paar (prenten)boeken op voor jonge kinderen, die misschien niet écht eng zijn, maar wel herkenbare spannende situaties laten zien:
  • Ga je mee kleine beer? - Martin Waddell en Barbara Firth. Over enge geluiden in het bos.
  • Het boeboek - Imme Dros en Harrie Geelen. Over elkaar laten schrikken.
  • Grrauw! - Barbara Joosse en Jan Jutte. Over moedig zijn in het donker.
  • Bij Uil thuis - Arnold Lobel. Het verhaal Rare bobbels, over bang zijn in bed, is mijn favoriet! 
Spannende sprookjes
Sprookjes hebben een reputatie van 'kinderverhaaltjes', maar toch zijn veel klassieke sprookjes voor kleuters behoorlijk eng (de wolf van Roodkapje, of ouders die je alleen achterlaten in het bos, zoals bij Hans en Grietje.)
Als je een sprookje met eigen woorden vertelt, kun je het zo spannend maken als je zelf wilt. Wil je toch liever voorlezen, dan zijn de sprookjes van Thé Tjong-Khing een aanrader: heldere tekst met prenten die soms duister en sfeervol zijn, maar nooit echt eng.

Eenvoudige sprookjes
Voor de allerkleinsten zijn veel bekende sprookjes door perspectiefwisselingen nog best lastig (terwijl Roodkapje bloemen plukt, gebeurt er van alles bij de wolf). Maar  er zijn ook 'enge' sprookjes met een eenvoudigere opbouw. Dat is ook handig als je ze uit het hoofd wilt vertellen ;-)
Bang in bed
Zoek je het toch liever dicht bij huis? Op mijn eigen website plaatste ik afgelopen week een nieuw verhaal over bang zijn in bed. Het is geschikt om te vertellen aan peuters en kleuters. In mijn laatste nieuwsbrief geef ik tips hoe je het spannend kunt vertellen en ideeën voor vervolgactiviteiten. Voor de kinderboekenweek of voor een andere keer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten