zondag 19 januari 2014

De magie van vertellen

Ik kan veel redenen noemen waarom het belangrijk is om te vertellen aan kinderen - thuis of op school. Het bevordert luistervaardigheid, vergroot de woordenschat en kennis over de opbouw van verhalen, is goed voor de sfeer en nog veel meer. Maar tijdens een kinderfeestje afgelopen week werd ik me even weer ervan bewust wat me ėcht drijft: de kracht van verbeelding.

Op zoek naar de draak
Tijdens het feestje vertelde ik een verhaal over een zevenjarig meisje - 'toevallig' met dezelfde naam en leeftijd als de jarige -  dat een schubje van een draak vindt. Samen met haar vrienden gaat ze op zoek naar de bijbehorende draak. De draak wordt verslagen en de schat die hij bewaakt is voor de kinderen.

Interactief verhaal
Tijdens het verhaal doen de kinderen actief mee. Ze bedenken oplossingen, hijsen de zeilen, leren een toverspreuk, enzovoort. Aan het eind tover ik een echte schatkist tevoorschijn. Daarin zit voor ieder kind een verrassing.

Verbeeldingskracht 
Vanaf de eerste zin gaan de kinderen mee in het verhaal en ze komen als vanzelf met oplossingen  voor de problemen die zich voordoen. Ik doe een appèl op hun creatieve denkvermogen, zonder dat daar een (schoolse) opdracht voor nodig is. Het gaat vanzelf, omdat ze het verhaal voor zich zien.  Maar het mooiste kwam deze keer aan het eind.

Terug naar hier en nu
In de schatkist zit voor ieder kind een koordje met een groen hangertje: een drakenschubje. De kinderen zijn diep onder de indruk. Het verhaal eindigt door het schubje in de hand te nemen en met de ogen dicht tot zeven te tellen: dan zijn ze weer terug op de plek waar het verhaal begon: bij het meisje thuis.

Magie bestaat!
Eén van de kinderen protesteert: ze zijn toch helemaal niet echt weggeweest?! "Oh nee?" antwoord ik, "Maar in je hoofd ben je toch weggeweest en was je toch echt in die grot bij de draak?" Het jongetje denkt even na. Dan beginnen zijn ogen te schitteren en knikt hij. Kijk, dát is de magie van vertellen.


Wil je ook een keer betoverd worden op je kinderfeestje? Neem gerust contact op met Babboes over de mogelijkheden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten