woensdag 12 december 2012

Een kerstcadeau om te vertellen (met video!)

Zo'n drie jaar geleden stond in mijn nieuwsbrief het kerstverhaal 'De verrassing' en beschreef ik  de techniek van 'paper cutting stories': tijdens het vertellen knip je een figuur uit papier, passend bij het verhaal. 
Beelden zeggen echter veel meer dan woorden, dus heb ik voor deze kerst een korte video opgenomen waarin ik het verhaal vertel én knip. Hieronder kun je het resultaat zien met daarnaast nog een keer de stappen voor de voorbereiding en uitvoering. Geef je kinderen een verrassend kerstcadeautje: vertel!De verrassing
Het verhaal gaat over Boris, die zijn ouders graag wil verrassen met een kerstcadeau. Hij bedenkt dat hij als verrassing een kerstboompje uit het bos wil geven. Tijdens het verhaal loopt Boris tig keer op en neer tussen het huis en het bos en deze heen-en-weergaande beweging komt terug in de zigzag die je knipt tijdens het vertellen. Aan het eind is het papiertje veranderd in een versierde kerstboom.

Voorbereiding
Neem een vel groen papier (vouwblaadje of A4) en vouw het dubbel. Teken op een helft een halve kerstboom met vier punten, als hulp bij het knippen. Je kunt aan de binnenkant tekenen en zo hard drukken dat je het er net doorheen ziet of heel dun aan de buitenkant.  Het is de bedoeling dat de kinderen de vorm van tevoren niet zien! Versier de binnenkant van het papier met stickertjes en vouw weer dicht.

Uitvoering
Vertel rustig het verhaal. De tekst staat in het verhalenarchief op de Babboes website. Op de met nummers aangegeven plaatsen knip je een stukje in het dubbel gevouwen papier:
  • Wanneer de ouders weg gaan de stam 1)
  • Iedere keer als Boris het bos in gaat een horizontale zijde van een tak 2), 4), 6) en 8)
  • Iedere keer wanneer hij terug gaat naar huis een knip schuin omhoog 3), 5), 7) en 9)
  • Aan het eind knip je eventueel nog een top/piek 10) (in de video laat ik dat weg)
  • Wanneer Boris "Verrassing" roept, vouw je het papier open, zodat de kinderen de versierde boom kunnen zien. 
De kinderen raden meestal al dat je een kerstboom aan het knippen bent, maar de versierde binnenkant komt dan toch nog als een echte verrassing.

Gewoon doen
Dit is echt superleuk om te doen met peuters of kleuters; ze zijn iedere keer zo verrast. Het verhaal is heel simpel en, zoals je ook in de video kunt zien, je hoeft je niet aan de tekst te houden. Een keer doorlezen, de stappen op een rijtje zetten en navertellen. Gewoon doen. Probeer het!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten