maandag 15 december 2014

Drie kerstverhalen voor kleintjes

Het valt niet altijd mee om leuke kerstverhalen te vinden voor jonge kinderen van ongeveer 3 tot 7 jaar. De verhaallijn moet simpel zijn, maar ook niet voorspelbaar. Ik vertel graag verhalen met een 'kerstgevoel', over saamhorigheid of elkaar helpen, maar liefst zonder dat de (christelijke) boodschap er al te dik op ligt. In de afgelopen jaren verzamelde ik verschillende verhalen die aan die eisen voldoen en een aantal daarvan staat op mijn website. Hieronder vind je een korte omschrijving en links.

detail van een Zuid-Amerikaans kersttafereel
De verrassing
Een kleine jongen wil zijn vader en moeder graag verrassen met een kerstcadeau, maar hij heeft geen geld om iets te kopen. Dan krijgt hij een idee: als zijn ouders naar de stad zijn, haalt hij uit het bos een echte kerstboom en versiert die.
Dit verhaal is een 'cut & tell story": tijdens het vertellen knip je een figuur uit papier, waardoor je aan het eind een echte verrassing hebt voor je luisteraars! Op video laat ik zien hoe.
Link naar 'De verrassing'

De mooiste kerstboom
Een oude vrouw maakt haar huisje helemaal schoon, omdat ze met kerst haar familie op bezoek krijgt. Ze moet nog een paar spinnenwebben weghalen en de kerstboom versieren. Maar eerst neemt ze een kopje thee en valt dan per ongeluk in slaap op haar stoel. Gelukkig maken de spinnen haar klusje af en ziet de kerstboom er prachtig uit.
Ook dit verhaal kun je als knipverhaal vertellen - er staat een uitleg met foto's bij - maar het is ook prima zo te vertellen.
Link naar 'De mooiste kerstboom'

De engel en de ster
Op de avond voor de geboorte van Jezus zijn de engelen druk bezig om de hemel te versieren. Drie engelen maken ruzie wie de kerstster mag ophangen. Onze Lieve Heer sust de ruzie en geeft ze een opdracht: wie de stal - waar Jezus straks geboren wordt - het beste kan vullen, die mag de ster ophangen. De engelen gaan aan de slag. Het kleinste engeltje heeft geen idee hoe hij de stal moet vullen, maar voert de opdracht onverwacht toch als beste uit.
Link naar 'De engel en de ster'

Dit laatste verhaal was onderdeel van mijn nieuwsbrief 'Vertelidee' die ik vorige week verstuurde. Wil je ook iedere twee maanden een verhaal met tips in je mailbox, meld je dan nu aan met de knop in de linkerkolom.

Ik wens iedereen prachtige kerstdagen en een stralend 2015!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten