zaterdag 27 april 2013

Verhalen voor het flanelbord

Dit is mijn derde en (voorlopig) laatste artikel in een serie over vertellen met het flanelbord. Eerder beschreef ik al mijn eigen ervaringen en gaf ik tips voor het maken van je eigen bord en viltfiguren. Maar het gaat natuurlijk om het verhaal dat je ermee vertelt. Dit mag niet te ingewikkeld zijn. Een eenvoudige structuur is belangrijk: opsommingen en herhalingen doen het goed op het flanelbord. Het aantal personages (dat kunnen ook dieren zijn) of voorwerpen moet beperkt zijn. Hieronder geef ik een paar suggesties voor verhalen.

Prentenboeken
Veel prentenboeken voor peuters en kleuters voldoen aan de hierboven beschreven eisen. Bijzonder geschikt zijn telboeken, boeken waarin kleuren en vormen een rol spelen, of waarin een categorie voorwerpen opgesomd wordt ( boerderijdieren, voertuigen, etenswaren, kledingstukken). Het verhaal moet wel een ontwikkeling hebben en niet alleen een opsomming zijn: er moet iets gebeuren.
Veel boeken die in aanmerking komen zijn klassiekers:
 • Eric Carle - De Spin die het te druk had
 • Eric Carle - Rupsje Nooitgenoeg
 • Sebastian Meschenmoser - Mijnheer Eekhoorn en de eerste Sneeuw
 • Helme Heine - Het allermooiste ei
 • Chris Haughton - Mama Kwijt
 • Wolf Erlbruch - Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft
 • Loek Koopmans - Kan ik er ook nog bij?
Sprookjes
Sprookjes en volksverhalen zijn typisch verhalen waarin herhaling een rol speelt (dingen gebeuren drie keer achter elkaar, maar steeds net anders). Eenvoudige sprookjes en volksverhalen zijn vaak leuk om met een flanelbord uit te beelden. De volgende sprookjes en verhalen kan ik me goed voorstellen op het flanelbord:
 • De Bremer Stadsmuzikanten (Grimm)
 • De drie biggetjes (traditioneel, ook bekend door Disney)
 • Zwaan kleef aan / De Gouden Gans (Grimm)
 • Het rode kippetje (traditioneel, maar ook bekend van Max Velthuijs)
 • De grote raap (Russisch volksverhaal, bewerking op Babboes' site)
 • Prinses op de erwt (Andersen)
 • Stenensoep (volksverhaal, bewerking met patronen op Babboes's site)
Versjes
Wanneer je op YouTube of Pinterest gaat zoeken naar voorbeelden voor het flanelbord vind je  veel versjes. Versjes zijn vaak een soort mini-verhaaltjes op rijm. De plaatjes op het flanelbord helpen om de volgorde te onthouden of om de tel bij te houden, want vaak wordt er in (terug)geteld.
Helaas zijn de meeste in het Engels en dus niet echt bruikbaar voor het Nederlandse taalgebied. Ik merkte dat her erg moeilijk was om Nederlandse voorbeelden te verzinnen. Ik kon de volgende versjes bedenken:
 • Drie kleine aapjes (hier op YouTube als vingerversje)
 • Kip zei de boer (ook bekend als liedje)
 • Terugtelliedjes zoals Zeven muisjes op een rij of Tien kleine visjes zwommen naar de zee 
 • Versjes van Annie M.G. Schmidt zoals Het Fluitketeltje
Meer verhalen
Mijn zoektocht naar goede flanelbordverhalen is nog maar net begonnen. Op mijn eigen website staat ook een aantal verhalen dat geschikt is en ik heb ze op een rijtje gezet op  een aparte pagina gemaakt voor flanelbordverhalen. Daarnaast heb ik op Pinterest een bord aangemaakt waar ik voorbeelden verzamel die (volgens mij) goed te gebruiken zijn.
Ik hoop beide pagina's de komende tijd verder uit te breiden. Dus heb je suggesties? Laat het me weten, dan zet ik ze erbij.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten