vrijdag 21 september 2018

Kom je ook? Presentatie over vertellen in kleuteronderwijs

Op donderdag 15 november 2018 geef ik op de pabo van Hogeschool Leiden een presentatie over mijn project 'Tijd voor verhalen'. Dit project voor groep 1/2 is het afstudeerproject van mijn opleiding bij de Vertelacademie. Na afloop van de presentatie zal ik mijn certificaat voor de opleiding ontvangen. Heb je interesse in vertellen als didactische werkvorm voor jonge kinderen? Dan ben je van harte welkom!
Kleuters verzinnen en tekenen hun eigen variant op het door mij vertelde verhaal
Opleiding van de Vertelacademie
Het project 'Tijd voor verhalen' is de afsluiting van mijn opleiding bij de Vertelacademie. Daar volg ik de 'Leerroute vertellen met en voor kinderen': een meerjarig traject van cursussen en workshops, waarin het met kinderen werken aan verhalen centraal staat. Je ontwikkelt je eigen vertelvaardigheid en leert hoe je een vertelling aanpast aan een bepaalde leeftijd. Daarnaast maak je kennis met werkvormen waarmee je kinderen kunt stimuleren om zelf te vertellen. Je sluit de opleiding af met de uitvoering van een project dat je zelf hebt ontwikkeld.

Tijd voor verhalen 
In mijn situatie lag het voor de hand om voor de afsluiting van de leerroute een educatief project uit te voeren. Ik heb bijna 15 jaar lesgegeven aan groep 1/2 en regelmatig in mijn klas verteld. Maar ik had nog nooit vertelde verhalen specifiek ingezet om de taalontwikkeling van mijn kleuters te stimuleren. Dat leek me wel een mooie uitdaging voor mijn afstudeerproject.

Presentatie in Leiden
Of het inderdaad gelukt is om door middel van verhalen vertellen de mondelinge taal van kleuters te stimuleren, vertel ik op 15 november in Leiden. De keuze voor die locatie is niet toevallig. De pabo van Hogeschool Leiden biedt sinds vier jaar namelijk de minor 'Van verhalen groei je' aan - waarmee studenten zich kunnen specialiseren in lees-boekpromotie. In deze minor is ook ruim plek ingeruimd voor het vertellen van verhalen. De initiatiefneemster van de minor, docente Nederlands Marja van den Hurk, is tevens extern gecommitteerde bij mijn afstuderen.

Aanmelden
De presentatie vindt plaats op donderdag 15 november in het gebouw van de pabo te Leiden en begint om 14.00 uur.  Ben je van plan om te komen? Meld je dan per e-mail aan via administratie@vertelacademie.nl. Je krijgt dan te zijner tijd nog de exacte gegevens van locatie en (inloop)tijd.

Workshop 'vertellen aan kleuters'
Voor leerroute-studenten van de Vertelacademie en pabostudenten die de verhalen-minor volgen, geef ik voorafgaand aan de presentatie een workshop 'Vertellen aan kleuters'. Zij krijgen daarvoor een aparte uitnodiging. Volg je niet een van deze opleidingen, maar wil je ook wel zo'n workshop? Ik kan hem ook bij jou op school geven! Neem contact op voor een offerte.

Nieuwsgierig?
Ben je nieuwsgierig geworden naar de resultaten van mijn project en kun je bijna niet wachten tot 15 november? Dan vind je het misschien leuk om onderstaande blogs te lezen, die ik afgelopen maanden schreef naar aanleiding van het project:
Veel plezier en wie weet tot ziens op 15 november!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten