maandag 16 maart 2015

20 maart: wereldverteldag - thema Wensen

Aanstaande vrijdag hebben we een gedeeltelijke zonsverduistering. En aanstaande vrijdag begint de lente. Maar aanstaande vrijdag is ook wereldverteldag! Ieder jaar op 20 maart 'vieren' vertellers uit de hele wereld de kunst van het mondeling overdragen van verhalen. Dit jaar is het thema "Wensen". Iedereen kan meedoen met wereldverteldag: verteller, leerkracht, (groot)ouder, ervaren verteller of beginner. Doe ook mee en vertel een verhaal! In dit artikel geef ik je een paar inspirerende voorbeelden.

Wensen in soorten
Waar denk jij aan bij het thema wensen? Aan vallende sterren, wensputten en wonderlampen? Of aan een droomhuis en de jackpot van de loterij? Heimelijke verlangens, onvervulbare dromen of vurige wensen? Wat is jouw favoriete verhaal? Vertel het!

Kant-en-klaar voorbeeld
Ben je niet zo handig in het zoeken van verhalen? Of weet je niet zo goed hoe je dat vertellen nou moet aanpakken? Kijk dan eens naar het onderstaande filmpje. Het is een gemakkelijk te onthouden verhaal over een koning en zijn wens. Ideaal om te vertellen aan kinderen tot een jaar of acht en de kinderen kunnen naar hartelust meedoen.*) Interactie is een van de dingen die vertellen zo veel leuker maakt dan voorlezen!Meer verhalen over wensen
Ligt het bovenstaande verhaal je niet of past het niet bij jouw publiek? Kijk dan eens op de website www.wereldverteldag.nl. De werkgroep wereldverteldag verzamelde video's met verhalen over wensen, opgenomen door vertellers uit binnen- en buitenland. Er zitten mooie voorbeelden tussen. Roger Jenkins betrekt zelfs op video zijn publiek bij het verhaal. Jan Blake doet mooie dingen met ritme en herhaling. En Jeeva Ragunath maakt slim gebruik van een hoofddoek om in de huid van haar personages te kruipen.
In mijn laatste Vertelidee vind je geen video,  maar wel nog een leuk verhaal over wensen - inclusief verteltips

Zien vertellen doet vertellen
Van het kijken naar ervaren vertellers kun je veel leren. Maar luisteren naar vertelde verhalen is ook gewoon heerlijk ontspannend. De komende dagen zijn er in het kader van wereldverteldag op veel plaatsen gratis of goedkope vertelvoorstellingen, voor zowel kinderen als volwassenen. Kijk op de agenda op de wereldverteldagsite wat er te doen is bij jou in de buurt. Ik wens je veel plezier bij het vertellen en/of luisteren!

*) Een kleine kritische noot bij de video: ik zou de zin "are you ready?" - of het Nederlandse equivalent daarvan - na een keer of twee niet meer herhalen. Het vouwen van de handen is als signaal duidelijk genoeg om de kinderen mee te laten doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten