dinsdag 18 november 2014

Inspiratie? Gewoon doen!

Afgelopen vrijdag was ik op een symposium, georganiseerd door de gemeente Amersfoort (waar ik woon) voor mensen uit de sector kunst en cultuur. Het thema was „samenwerking”, onder de titel „Get your act together”. Het was een lange dag van 9 tot 5, waarin we vooral veel moesten luisteren, maar desondanks kwam ik vol inspiratie thuis. Het valt een beetje buiten de onderwerpen waar ik gewoonlijk over schrijf op dit blog,  maar toch wil ik  graag een paar inspirerende voorbeelden en uitspraken uit die volle dag met jullie delen.Legitimiteit van kunst
Paul Adriaanse van de Universiteit Utrecht hield een betoog over de legitimiteit van kunst en schetste de ontwikkeling van een sector die de „verheffing van het volk” tot doel had (topdown, wij weten wat goed is) naar een sector met meer oog voor zijn omgeving. (Het begrip creative learning werd meerdere keren genoemd, maar eerlijk gezegd snap ik nog steeds niet exact wat ze ermee bedoelen). Een paar punten die ik bij zijn rede noteerde:
  • als mensen geconfronteerd worden met kunst/cultuur (bijvoorbeeld op hun dagelijkse looproute), kopen ze eerder spontaan een kaartje voor een evenement. 
  • „slow people down”: breng mensen tot stilstand in deze hectische tijd
  • combineer cultuuractiviteiten met welzijn (bijvoorbeeld in achterstandswijken): dan kun je niet alleen aanspraak maken op kunst- en cultuurgelden, maar ook op potjes voor welzijn
  • festivals geven identiteit aan een gebouw (interessant voor o.a. musea) en bieden mogelijkheid tot samenwerking tussen verschillende culturele disciplines
Samen van onderop
Uit de ochtendworkshop (eigenlijk lezing) Samen van Onderop haalde ik misschien wel de belangrijkste les van de dag: Begin gewoon! Verzand niet in gedetailleerde plannen. Wacht niet op subsidie. Doe! 
Die subsidie komt wellicht in een later stadium nog. (Voorbeeld Het Wilde Westen in Utrecht: begonnen met kunstenaars die een aanbod verzorgen voor bewoners van hun eigen wijk, in dialoog met die bewoners) Of je doet het gewoon zonder subsidie, met relatief kleine eigen investeringen. Voordeel: je blijft autonoom, kunt doen wat je wilt en hoeft niet bang te zijn voor een geldkraan die wordt dichtgedraaid. (Voorbeeld: de War in Amersfoort, een broedplaats op de grens van kunst en wetenschap).
Toevoeging hierop door de wethouder aan het eind van de dag: laat je successen zien. Mensen willen dan graag met je samenwerken en/of financieel ondersteunen.

Laat je voeden
`s Middags was er een interactieve sessie onder de titel B Hungry & Get Fed. Onder leiding van een strategisch adviseur mocht het publiek tips en ideeën spuien naar aanleiding van een vraag om advies van een van de aanwezigen. Les van de bijeenkomst: Als je een idee hebt, praat erover! Laat anderen meedenken. Anders is het over een jaar nog steeds niet meer dan een idee in je achterhoofd.

Kunst in het sociale domein
Daarnaast bezocht ik `s middags twee presentaties van kunstprojecten in de sociale sector.
Het eerste project was As I left my fathers house, een theatervoorstelling van New Dutch Connections. De theatermakers zijn zelf vluchtelingen en vertellen hun eigen verhaal en dat van vluchtelingen in het algemeen, o.a. met behulp van teksten uit koran, bijbel en thora. Doel is om dialoog tussen verschillende groeperingen (religies) te stimuleren. Verteller/acteur Bright O. Richards vertelde hoe hij wel zijn verhaal mocht doen in een moskee, maar de imam uitdrukkelijk was verboden om iets vergelijkbaars te doen i.s.m. de nabijgelegen kerk. Een mooie rol voor de kunstenaar: verbindingen leggen.

Evenveel kunst als gebitten
Helemaal blij werd ik van de Literaire Salon en het Groot Letterfestival van Noortje Kessels. In verzorgingshuizen wordt erg weinig gedaan aan cultuur. De grootste groep lezers in Nederland bevindt zich echter onder 65+ vrouwen. Daarom begon zij samen met zorginstelling Vitalis een maandelijks literair café in een aantal verzorgingshuizen in Eindhoven. Afgelopen voorjaar organiseerde ze een literair festival in Eindhoven - voor alle leeftijden - met grote namen zoals Kees van Kooten en Annejet van der Zijl. Locatie: verzorgingshuizen! Motto: Evenveel kunst als gebitten. (Geniale slogan!)

Inspiratie in plaats van gezeur
Ik heb genoten van deze dag waar nauwelijks sprake was van crisis en beperkte subsidies, maar waar wel veel succesvolle sprankelende en creatieve projecten werden getoond. Ik hoop dat ik jullie met deze samenvatting een beetje mee heb kunnen laten genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten