vrijdag 14 maart 2014

Wereldverteldag: verhalen over Monsters en Draken

Donderdag 20 maart is het Wereldverteldag. Vertellers over de hele wereld zijn die dag in touw om de kunst van het vertellen onder de aandacht te brengen. Het mondiale thema voor Wereldverteldag 2014 is Monsters en Draken. Een dankbaar thema, vooral ook als je aan kinderen vertelt.
Op Klas van juf Linda schreef ik eerder deze week een gastblog met tips waar je verhalen vindt die geschikt zijn voor het onderwijs. Hieronder geef ik nog een paar suggesties voor monster- en drakenverhalen, voor wie durft...

Monsters voor de onderbouw
Een paar weken geleden publiceerde ik in Babboes Vertelidee een Noors sprookje waarin drie geitjes het monster dat zich verstopt onder een brug te slim af zijn. In dezelfde nieuwbrief staan ook suggesties voor prentenboeken bij het thema en idee├źn voor vervolgactiviteiten. (Ik verstuur vijf of zes keer per jaar zo'n vertelidee, dus krijg je hem nog niet in je mailbox, meld je dan nu aan!)

Speciaal voor Wereldverteldag nam Roger Jenkins uit Singapore een Taiwanees volksverhaal op: 'How to become a dragon'. Het is een komisch verhaal, waarin een klein visje een grote draak te slim af is. Het wordt erg levendig verteld (in het Engels) en is heel geschikt om na te vertellen aan kinderen vanaf een jaar of vier. De video staat onderaan deze pagina.

Monsters voor de middenbouw
Ruim drie jaar geleden bewerkte ik voor mijn nieuwsbrief een Chinees verhaal over een draak. Chinese draken staan symbool voor water en zijn meestal goedaardig, in tegenstelling tot de Europese vuurspugende draken. Het verhaal staat onder de titel Tchang's grote reis in het verhalenarchief op mijn website. Het is een vrij serieus verhaal dat aanleiding kan zijn voor een gesprek over 'elkaar helpen'.

Van de koningin van de Nederlandse jeugdliteratuur, Annie M.G. Schmidt verscheen in de bundel Heksen en Zo het verhaal 'De reus en de draak'. Het gaat over een jongetje van een jaar of tien die tegen alle verwachtingen in een ontvoerde prinses redt. Dit verhaal heb ik zelf onlangs in mijn repertoire opgenomen.

Monsters voor de bovenbouw
'Het laatste ballonnetje' van Godfried Bomans is een leuk verhaal voor iets oudere kinderen. Ook hierin verslaat een ridder de draak, maar daarmee is de prinses nog niet bevrijd. Dit verhaal vraagt erom om na te praten over 'dankbaar zijn'. Het verhaal staat in Bomans' Groot Sprookjes- en Verhalenboek.

In de bundel Van Parcifal tot Beowulf - verhalen uit de Middeleeuwen van Simone Kramer staat een overzichtelijke versie van de Beowulf-legende, die geschikt is om na te vertellen. De Zweedse held Beowulf verslaat daarin eerst een stel krijsende zeemeerminnen en waterheksen en vervolgens het zeemonster Grendel en zijn even monsterlijke moeder.

Meer verhalen over Monsters en Draken
Kun je er geen genoeg van krijgen? Speciaal voor wereldverteldag 2014 verzamelde de Nederlandse Werkgroep Wereldverteldag video's met monsterverhalen van vertellers uit binnen- en buitenland. Verder worden er in de week rond 20 maart in heel Nederland tientallen vertelevenementen rondom het thema georganiseerd, vaak gratis of tegen een vrijwillige bijdrage toegankelijk. Op www.wereldverteldag.nl vind je alle activiteiten bij elkaar.
Ik ben zelf als organisator betrokken bij het Wereldwijd Vertelcaf├ę in Utrecht, dus wie weet kom ik je daar wel tegen!

UPDATE: Het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) ontwikkelde ter gelegenheid van Wereldverteldag 2014 een lesbrief, getiteld "Opleiding Monsteroloog of Drakoloog". Lesbrief en bijbehorende handleiding zijn nu gratis te downloaden op www.wereldverteldag.nl en later ook op de website van het VIE, www.volkscultuur.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten