dinsdag 28 januari 2014

Twee jonge vertellers van het Jaar!

Afgelopen zondag was het Erwaseens Vertelevent georganiseerd door de Stichting Vertellen. Na een spetterende Story Battle - denk aan een mix van verhalen vertellen en theatersport - en een workshop over cultuurmarketing was het tijd voor het spannendste deel van het programma: de wedstrijd voor Jonge Vertellers en de uitslag van de verkiezing van de Verteller van het Jaar. Een avond met twee winnaars dus.

Jonge Vertellers
Sinds een aantal jaar zijn er her en der in Europa initiatieven om het vertellen onder jonge mensen te stimuleren. Vaak ontdekken mensen vertellen - als hobby of als vak -pas op latere leeftijd. Maar wie jong begint, kan zich verder (professioneel) ontwikkelen. De wedstrijd "Jonge Verteller van het Jaar" is één van de manieren om vertellers in de leeftijd 16-30 jaar uit te dagen.

Vertelwedstrijd
De kandidaten die meestrijden voor de titel "Jonge Verteller van het Jaar" vertellen ieder een kort verhaal. Dit jaar was de opdracht "een Nederlandse sage". Hun optredens worden beoordeeld door een vakjury.  De winnaar krijgt niet alleen een eervolle vermelding,  maar krijgt ook kansen om zich verder te ontwikkelen: hij of zij krijgt een plek op festivals, mag samen met andere jonge vertellers uit Europa onder professionele begeleiding werken aan een nieuwe voorstelling en wordt gecoacht door de meer ervaren "Verteller van het Jaar".

Verteller van het Jaar
De Verteller van het Jaar krijgt zijn titel niet - zoals bij de jongeren - door een wedstrijd, maar met een verkiezing. Iedereen kan vertellers voordragen, waarvan men vindt dat zij een voorbeeldfunctie hebben bij het vertellen in Nederland. Een jury kiest uit alle genomineerden een shortlist, waarop vervolgens enkele weken gestemd kan worden. De winnaar krijgt een wisseltrofee en is een jaar lang "ambassadeur" van het vertellen, een rol die in overleg met het bestuur van de Stichting Vertellen wordt ingevuld.

En de winnaar is...
Dit jaar was het de eerste keer dat beide Vertellers van het Jaar op dezelfde dag en op dezelfde locatie bekend werden gemaakt. Terwijl de jury voor de Jonge Verteller-wedstrijd in beraad was, kreeg Sahand Sahebdivani de wisseltrofee uit handen van Wijnand 'Anansi' Stomp, Verteller van het Jaar 2013.  Sahand was dit jaar voor de derde keer genomineerd en kreeg deze keer een overtuigende meerderheid van stemmen.
Na een muzikaal intermezzo kreeg verteller Rudolf Roos de titel "Jonge Verteller van het Jaar", als beloning voor de beeldende manier waarop hij aan het begin van de avond zijn Zeeuwse sage had vertolkt.

'Meesterverteller' Rudolf Roos
Ik ben heel blij met Rudolf als winnaar van de wedstrijd. Hij is namelijk niet alleen verteller, maar ook leerkracht. Hij is net als ik overtuigd van de positieve effecten van vertellen in de klas en vindt dat leerkrachten veel vaker uit hun hoofd een verhaal zouden moeten vertellen. Om andere leerkrachten te helpen heeft hij een facebookpagina met artikelen en verhalenvideo's. Natuurlijk geeft hij zelf het goede voorbeeld door wekelijks een verhaal te vertellen in zijn groep 6. Zo'n meester wil ieder kind toch?

Sahand 'Mezrab' Sahebdivani
Sahand draagt met recht de titel "Verteller van het Jaar 2014". Hij groeide op in Amsterdam en kreeg het verhalen vertellen met de paplepel ingegoten door zijn Iraanse ouders. Sinds enkele jaren organiseert hij meerdere keren per maand vertelcafé Mezrab: het best bezochte vertelpodium van Nederland, waarin plaats is voor traditionele verhalen, muziek en persoonlijke verhalen. Met zijn formule bereikt hij veel jonge mensen en daarmee is hij uniek in Nederland.

Virtuoos verteller
Sahand is niet alleen organisator en charmant gastheer. Hij is vooral ook een virtuoos verteller en muzikant. Hij trad op in de Parade en is regelmatig te zien op festivals met zijn gezelschap De Jonge Honden. Sahand vertelt met humor en bespeelt zijn publiek met ongetemde energie. Samen met de Israëlische verteller Raphael Rodan maakte hij de voorstelling "Kingdom of Fire and Clay - Iran vs. Israël": een van de indrukwekkendste vertelvoorstellingen die ik ooit heb gezien (en komende week on tour in Nederland: GA KIJKEN - zie noot onderaan.)

Twee jonge vertellers
De Verteller van het Jaar krijgt een rol bij het coachen van de Jonge Verteller van het Jaar. Sahand is de vijfde verteller die gekozen is, maar in tegenstelling tot zijn voorgangers is hij zelf nog jong -  in elk geval amper ouder dan de 'jonge' 30-jarige verteller Rudolf Roos. Dankzij hen hebben we dit jaar geen gebrek aan een inspirerend voorbeeld voor jonge vertellers.  Ik ben benieuwd wat het ons gaat brengen. Het zal niet moeilijk zijn om dat te volgen, want Sahand heeft de dag na zijn verkiezing een "Verteller van het Jaar"-blog in het leven geroepen.

Twee trotse jonge vertellers, Rudolf Roos en Sahand Sahebdivani

TIP
Kingdom of Fire and Clay - Iran vs. Israël
Engelstalige vertelvoorstelling door Sahand Sahebdivani en Raphael Rodan
4 februari Podium Noorderlicht, Koedijk
5 februari Filmtheater Hilversum / DeForum
6 februari Melkweg Theater, Amsterdam
7 en 8 februari Theater Branoul, Den Haag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten