vrijdag 8 maart 2013

Lang leve het Grimm-jaar! - met tip om zelf te doen

In 2012 was het 200 jaar geleden dat de gebroeders Grimm hun wereldberoemde sprookjesboek publiceerden. Voor veel verhalenvertellers was dit aanleiding om 2012 tot 'Grimm-jaar' te bombarderen en de sprookjes van Grimm in hun repertoire op te nemen. Groot was vervolgens de verwarring toen bekend werd dat o.a. het degelijke Meertens Instituut en sprookjesgigant De Efteling dít jaar op 14 maart een groot Grimm-symposium organiseren ter gelegenheid van het jubileum. Zaten de vertellers soms verkeerd?

Twee jaar sprookjespret
In vertellersland barstte de Grimm-koorts al eind 2011 los en werden er voor het begin 2012 al aan meer dan 1000 oren Grimm-sprookjes verteld. In 2012 volgden de gemeente Zwolle, die zichzelf uitriep  tot Grimm-stad,  uitgevers die de bekende sprookjes in een nieuw jasje staken, en nog meer vertellers die de verhalen op hun programma zetten. Een blik op de website 200 jaar Grimm waar bovengenoemd symposium wordt aangekondigd leert ons echter dat ook Efteling en Meertens Instituut met hun partners al in 2012 van start zijn gegaan: het is gewoon een Grimm-biënnale! Dubbele pret dus, voor wie van sprookjes houdt.

Hoe kan dat nou?
Een verklaring voor de keuze voor beide jaren is makkelijk gevonden: de 'Kinder- und Hausmärchen' van Grimm werden namelijk eind december 1812 gepubliceerd - op de grens van 1812 en 1813 dus. Het boek zal vooral in 1813 zijn opmars gemaakt hebben. Dan is het niet zo gek om niet alleen 2012 als jubileumjaar aan te wijzen, maar er twee jaar  voor uit te trekken. En zeg nou zelf, met 200 sprookjes kun je toch ook best twee jaar vullen?

Een hele verzameling
In de veronderstelling dat 2012 hét Grimm-jaar was, heb ik vorig jaar mijn repertoire aan sprookjes met behulp van de Grimm-bundel behoorlijk uitgebreid. Ik vond het jammer om er daarna niets meer mee te doen. Daarom besloot ik een project uit het stof te halen waar ik al zo'n vijftien jaar geleden mee ben begonnen: de Sprookjeskoffer. Een project dat ik iedere leerkracht of pedagogisch medewerker kan aanraden, want met weinig middelen heb je veel plezier.

De Sprookjeskoffer
In een oud koffertje heb ik een verzameling voorwerpen uit bekende sprookjes: de roos van Doornroosje, de spiegel uit Sneeuwwitje, het muiltje van Assepoester, wat stro en gouddraad uit Repelsteeltje, enzovoort. In de tijd dat ik als juf voor de klas stond, kwam het koffertje af en toe te voorschijn en mochten de kinderen een voorwerp kiezen. Ik vertelde dan het bijbehorende sprookje. 
Zo'n koffer hoeft niet in één keer af. Je kunt iedere keer als je tijd hebt om een nieuw verhaal in te studeren een voorwerp toevoegen. Misschien krijg je zelfs van de kinderen suggesties voor nieuwe verhalen en voorwerpen.

Oude koffer in een nieuw jasje
Ik heb mijn oude koffertje flink gereviseerd. Een aantal voorwerpen was aan vervanging toe, maar ik heb vooral een aantal dingen uit minder bekende sprookjes toegevoegd. Ik vind het leuk als kinderen die ook een keer horen en in tegenstelling tot de gemiddelde leerkracht, heb ik wél tijd om nieuwe verhalen in te studeren. Ik vind het dan ook helemaal niet erg dat het Grimm-jubileum twee jaar blijkt te duren. Ik heb nog genoeg ideeën voor in mijn koffertje. Wat mij betreft is het:
Het Grimm-jaar is voorbij. Lang leve het Grimm-jaar!
Een deel van de inhoud van Babboes' Sprookjeskoffer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten