vrijdag 15 maart 2013

20 maart wereldverteldag: wat doe jij?

Volgende week woensdag, 20 maart, is het wereldverteldag. Vertellers uit de hele wereld gebruiken deze dag om hun vak meer bekendheid te geven. Ondergetekende zit in de commissie die wereldverteldag in Nederland co├Ârdineert. Deelname is echter niet voorbehouden aan professioneel vertellers: iedereen kan meedoen!

World Storytelling Day
Wereldverteldag wordt al ruim 10 jaar 'gevierd' op verschillende continenten. In Zweden en in Zuid-Amerika was er al langer de gewoonte om de orale overlevering in het zonnetje te zetten op 20 maart,  de dag dat de lente respectievelijk herfst begint. Vertellers uit steeds meer landen sloten zich daarbij aan en zo ontstond World Storytelling Day. Sinds 2008 doet ook Nederland mee.

Voor iedereen
Vertellen is niet alleen leuk voor (kleine) kinderen, zoals men helaas vaak denkt, maar voor groot en klein. Vertellen wordt ook vaak verward met voorlezen. Maar vertellen gaat uit het hoofd (of beter nog 'uit het hart'). Een vertelling kan gebaseerd zijn op een bestaand, geschreven verhaal, zoals een sprookje of een literair verhaal, maar je kunt ook over je eigen ervaringen vertellen of ter plekke (samen) een verhaal verzinnen. 

Gratis vertelvoorstellingen
Om bovenstaande misverstanden een beetje uit de wereld te helpen, en het vertellen wat meer bekendheid te geven, organiseren veel vertellers rond wereldverteldag verrassende vertelactiviteiten - veelal gratis of voor een vrijwillige bijdrage.  Ze doen een 'verhalen-overval' op basisscholen, vertellen voor bejaarden in zorgcentra of geven een voorstelling op een mooie locatie. Op de website www.wereldverteldag.nl vind je een overzicht van alle georganiseerde evenementen.

Jij kan ook meedoen
Wereldverteldag is er niet alleen voor professioneel vertellers of ervaren amateurs en vertelkringen. Er zijn zoveel plekken waar je verhalen kunt vertellen:  in de klas, in de kinderopvang, tijdens coaching, bij de begeleiding van dementerenden, tijdens het bedritueel met je kinderen, in zakelijke presentaties, bij het werken met verschillende culturen: overal waar het om mensen gaat. Dus wellicht ook op jouw werk of bij jou thuis? Nooit gedaan? Probeer het dan eens op wereldverteldag!

Tips
Als je nog nooit eerder uit je hoofd verteld hebt, vind je dat misschien wel heel spannend. Daarom geef ik je een paar tips, waarmee je het eenvoudig kunt proberen:
  1. Kies een verhaal dat je al kent. Als je aan kinderen gaat vertellen, kun je bijvoorbeeld een bekend sprookje nemen. Vrijwel iedereen, groot of klein,  weet hoe het verhaal van Roodkapje  of Sneeuwwitje gaat. Ja, je toehoorders ook, maar dat maakt niets uit en maakt het juist extra leuk: je kunt aan hen vragen hoe het verder gaat of ze vullen je vanzelf aan. Vertellen is interactie!
  2. Vertel iets uit je eigen leven. Bedenk wat leeft bij de groep waaraan je gaat vertellen, misschien is er sowieso wel een thema of onderwerp dat je met hen wilt bespreken. Heb je zelf iets meegemaakt dat daarmee te maken heeft of ken je een voorbeeld van iemand anders? Vertel dat!  Het hoeft niet lang te zijn. Waargebeurde verhalen spreken iedereen aan. Bijkomend voordeel is dat je geen moeite hoeft te doen om het te onthouden (je belevenissen in de vakantie vertel je immers ook uit je hoofd aan je vrienden).
  3. Verzin ter plekke een verhaal - hoef je ook niet bang te zijn dat je het vergeet. Dat hoef je niet alleen te doen, maar doe je samen met je toehoorder(s). Vraag bij aanvang waar het verhaal over moet gaan: wat voor persoon? ("Er was eens...") In de meeste verhalen heeft de hoofdpersoon een probleem dat opgelost moet worden of een opdracht die moet worden uitgevoerd. ("Maar op een dag..."). Wat komt hij tegen? Van wie krijgt hij hulp? En hoe loopt het af? Als hulpmiddel kun je plaatjes gebruiken, bijvoorbeeld van sprookjesfiguren (ridder, prinses, heks, reus, draak, e.d.) en van voorwerpen (ring, zwaard, kroon, zak, brood), waaruit je kiest.
Wil je wat meer tijd in je voorbereiding steken, kijk dan eens naar het blog dat ik een paar maanden geleden schreef met een stappenplan voor de voorbereiding van een verhaal. 

Laat van je horen
Laat je verhaal horen, thuis of op je werk of in je wijk. Misschien geeft dit blog je net het zetje om het een keer te proberen. Dan ben ik erg benieuwd naar je ervaringen. Laat je een reactie achter of stuur je me een mailtje, naar info[at]babboes.nl?
Veel vertel- en luisterplezier de komende week!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten