woensdag 3 oktober 2012

Wereldse ansichtkaarten (om gratis te downloaden!)

Maandenlang ben ik bezig geweest met de voorbereiding van mijn voorstelling voor de Kinderboekenweek, een raamvertelling voor kinderen van groep 3 t/m 6. Op scholen die ook iets voor groep 1 en 2 willen, vertel ik in de kleutergroepen één van de korte verhalen uit de grote voorstelling. Toen ik - natuurlijk weer op het laatste moment - erover nadacht hoe ik zo'n verhaaltje een beetje interessant kon introduceren, kwam ik op zo''n leuk idee, dat het bijna een project op zich is geworden: ansichtkaarten uit de hele wereld, met een verhaal op de achterkant.

Ansichtkaarten van een wereldreiziger
Bij de kleuters vertel ik dat mijn broer - de hoofdpersoon uit de grote voorstelling, 'Wereld vol Verhalen' - op wereldreis is geweest. Uit ieder land waar hij is geweest, heeft hij me een ansichtkaart gestuurd. Ik heb een heel stapeltje bij me om te laten zien aan de kinderen.
Op iedere kaart staat de naam van het land en de vlag en natuurlijk een foto van iets kenmerkends uit dat land. Maar het bijzonderste is de achterkant: mijn broer vertelt daar niet, zoals gebruikelijk, hoe het hem op zijn reis vergaat, maar een verhaal uit het betreffende land.

Verhalen uit alle werelddelen
Aanvankelijk wilde ik alleen kaarten maken van de drie korte verhalen uit 'Wereld vol verhalen', maar op mijn website staan in het verhalenarchief al meer verhalen uit verschillende windstreken, waarvan ik een deel ook in mijn vertelrepertoire heb. Dus als ik dan toch bezig was... Na een avondje (digitaal) knutselen, één dag voor de Kinderboekenweek, had ik vijf ansichtkaarten in mijn hand. Helaas paste er geen heel verhaal op de achterkant van de kaart, tenminste niet in een leesbare lettergrootte, dus werden het de eerste alinea's met een verwijzing naar het archief op mijn site. Op de voorkant van iedere kaart kwam ook nog een plaatje dat iets te maken had met het verhaal - soms heel duidelijk, soms wat meer verstopt.

Enthousiaste reacties
Vandaag kon ik het eindproduct gelijk uitproberen. In drie kleutergroepen heb ik een kaart uit de stapel gepikt en het bijbehorende verhaal verteld. De reacties van kinderen én hun juf waren boven verwachting. Aandachtig werden de kaarten bekeken. Er waren kinderen die wel eens in Amerika of zelfs in Japan waren geweest en die deden enthousiast verslag. Verrassend detail: vooral de postzegels op de achterkant oogstten veel bewondering!
Dankbare blikken waren mijn deel toen ik na het vertellen van het verhaal zei dat ze de kaart mochten houden. In één van de klassen kreeg hij gelijk een plekje op de grote wereldkaart die ter introductie van het thema 'Hallo, Wereld' al in de klas was opgehangen.

Smaakt naar meer
Ik heb de smaak te pakken. Het was een leuk klusje om de kaarten te maken -  ze zijn ook zo bijgeprint - en ik heb nog meer verhalen in mijn archief of in mijn repertoire waar een mooie kaart bij past. Dit smaakt naar een nieuw, groter, vertelproject!

Zelf downloaden en printen
Ondertussen heb ik de kaarten die al af zijn op mijn website opgenomen in het verhalenarchief. Wie wil, mag ze downloaden en kan ze dan zelf uitprinten op dik papier (kwart van een A4-tje, voor- en achterkant). Om te gebruiken voor deze kinderboekenweek bijvoorbeeld.
In het verhalenarchief zie je niet gelijk bij welke verhalen al een kaart is gemaakt, daarom heb ik ze even overzichtelijk  bij elkaar gezet op  mijn Pinterest-account. Wanneer je daar op een plaatje klikt, kom je vanzelf op de goede pagina van de Babboes-site. Veel plezier ermee!Geen opmerkingen:

Een reactie posten