zaterdag 29 september 2012

Een experiment: vertelagenda

Vertellen vind ik heerlijk, maar ik vind het minstens zo fijn om naar collega's te kijken en luisteren. Regelmatig krijg ik berichtjes met de aankondiging van een vertelvoorstelling en die noteer ik dan in mijn agenda - ook al weet ik nog niet of ik ga. Soms zet ik zo'n voorstelling ook op Twitter, om anderen te laten zien wat voor moois er georganiseerd wordt in vertelland. Dat bracht me op een idee.

Digitale agenda
Meer dan 10 jaar geleden -  ruim voordat smartphones hun intrede deden - ontdekte ik al het voordeel van een digitale agenda: je hoeft niets door te krassen als een afspraak verandert, je hebt geen nieuwe agenda nodig voor elk kalenderjaar en je kunt eindeloos veel informatie (adressen, e-mails, websites) koppelen aan je afspraken. Sinds een paar jaar houd ik bovendien verschillende agenda's bij - herkenbaar aan verschillende kleurtjes op mijn scherm - voor onder andere werk en gezin. De laatste deel ik met mijn echtgenoot via Google Calendar, zodat we allebei afspraken kunnen wijzigen of toevoegen.
Handig, maar wat heeft dat nou met vertelvoorstellingen te maken?

Als ik nou eens... 
In mijn systeem had ik ook een agenda voor feesten, evenementen en voorstellingen - voor het geval dat, zodat ik ze niet zou vergeten als ik tijd had om ze te bezoeken. Als ik die nou ook eens zou delen? Niet alleen met mijn echtgenoot of een paar vrienden, maar met iedereen, zodat iedereen de informatie over vertelvoorstellingen kan zien die ik bij elkaar gescharreld heb. Google Calendar biedt namelijk de mogelijkheid om een agenda op het web te publiceren - op dit blog bijvoorbeeld.

Het staat erop
Zo gezegd, zo gedaan. Na een avondje knutselen had ik mijn agenda overgezet naar Google en hem gevuld met alle vertelvoorstellingen waarop de afgelopen weken mijn oog was gevallen. Voor het publiceren van de agenda op mijn blog was geen hogere wiskunde nodig: dat was een kwestie van kopiëren en plakken van de 'code' die je in de instellingen van Google Calendar vindt. En voilà, een publieke vertelagenda is geboren. Hij staat onderaan dit blog.

Nederland vertelt!
Ik was verrast toen ik zag dat er toch wekelijks zo'n twee vertelactiviteiten te zien zijn in Nederland. Dat is meer dan ik dacht. Al moet gezegd worden dat ze niet altijd (voor mij) in de buurt zijn.
In de agenda staan nu alleen voorstellingen die ik zelf via diverse bronnen (mailinglists, twitter, vertelforum) heb zien langskomen. Ik claim geen volledigheid.  De genoemde vertellers hebben zelf niets bijgedragen aan deze agenda. Ik heb simpelweg naam, tijd en locatie uit hun (publieke) aankondiging gekopieerd en in mijn agenda gezet, net als wanneer ik een afspraak in mijn agenda zou zetten.

En nu?
Ik zou het natuurlijk leuk vinden als zoveel mogelijk mensen de vertelagenda gaan zien. Ik denk aan een koppeling met Twitter en Facebook, zodat er automatisch berichtjes geplaatst worden enkele dagen voordat een voorstelling plaatsvindt. Ik ben er nog niet helemaal uit hoe ik dat moet doen, maar wordt vervolgd (na de Kinderboekenweek).
Daarnaast ben ik bereid om de code van de agenda te delen, zodat ook anderen die op hun site kunnen zetten. Niet ter meerdere ere van mijzelf, maar omdat ik vind dat alle vertellers meer publiciteit verdienen. Heb je interesse, laat het me dan even weten.

Hoort en vertelt voort
Deze vertelagenda wordt natuurlijk pas echt interessant als alle vertelactiviteiten in Nederland (en mogelijk Vlaanderen, daarover twijfel ik nog een beetje) erin staan. Geef je zelf een publiek toegankelijke voorstelling, of weet je een leuk vertelevenement dat er nog niet op staat? Stuur me een mailtje of tweet (@babboes) met informatie en ik zet het erop. Dan kunnen we iedereen laten zien hoe Nederland bruist van de vertelactiviteit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten