zaterdag 25 augustus 2012

Help, kinderboekenweek komt eraan!

Het was even rustig op dit blog, maar op het Babboes-hoofdkwartier beslist niet. Natuurlijk was er een heerlijke zeilweek en daarna een net zo heerlijke kampeervakantie. En daarna moesten er nog kozijnen geschilderd worden en hutten gebouwd in de speeltuin. Maar ondertussen ben ik alweer een paar weken druk aan de slag met de voorbereidingen voor een aantal voorstellingen. De belangrijkste: kinderboekenweek.

Start van het seizoen
De kinderboekenweek (die in praktijk overigens meestal twee weken duurt) is voor mij altijd een bijzondere periode. Nadat ik me ruim vier jaar geleden in juni bij de Kamer van Koophandel had ingeschreven als verteller, was mijn eerste doel om opdrachten binnen te halen in de Kinderboekenweek in oktober. En dat lukte! Sindsdien is de Kinderboekenweek voor mij altijd de start van een nieuw seizoen.

Wie vroeg begint...
Dit jaar had ik natuurlijk meer voorbereidingstijd dan vier jaar geleden en ben ik in het vroege voorjaar al begonnen met het uitzoeken van een geschikt boek als basis voor een voorstelling.  In grote lijnen was ook het verhaal snel klaar. Voor de invulling van de raamvertelling las ik tientallen verhalen uit alle uithoeken van de wereld en ik kraakte mijn hersenen over een eenvoudige oplossing om mijn decor mee te laten veranderen met het verhaal. En toen was het ineens al zomervakantie.

... is niet altijd op tijd klaar
Het was zomervakantie en ik was nog niet klaar! Ik moest nog een definitieve keuze maken uit die tientallen verhalen! En ik moest potentiële klanten attenderen op deze ge-wel-di-ge (nog niet affe) voorstelling! Op de een of andere manier waren er steeds andere dingen geweest die prioriteit hadden, terwijl oktober nog veilig ver weg was.

Rust doet wonderen
Ik besloot mijn vakantie er niet door te laten verpesten. Wie goed uitgerust is, kan daarna efficiënter werken, was het devies. Bovendien schijnen je hersenen onbewust door te werken over beslissingen die je moet nemen. Dus afgelopen week ging ik met frisse moed aan de slag. En zie daar: in no time waren vier passende verhalen gevonden en tijdens het repeteren kreeg ik de langverwachte ingeving over het decor.

Een steltenloper in een blokhut
Nu alle puzzelstukjes op hun plek lagen, kon ik ook reclame gaan maken. Het beeld uit het verhaal, van de steltenloper in zijn hutje in het bos, zat in mijn hoofd. Er móest iets van een blokhut in de flyer, vond ik. En het moest ook maar eens afgelopen zijn met dat geknutsel in Word. Geld voor een grafisch ontwerper had ik niet na de magere zomerperiode en de investering in mijn nieuwe website.
Dus dan maar zelf aan de slag (en dat vind ik stiekem ook wel leuk, hoor). Simpel DTP-programma installeren, een halve dag puzzelen en voilá: een flyer. Van mij mogen de kinderboekenweek - en de bijbehorende opdrachten - nu komen!2 opmerkingen:

  1. Heel veel succes met de voorstelling! Op reis in Frankrijk heb ik trouwens nog heel veel zeemeerminnen "ontmoet"! Het verhaal van Melusine bijvoorbeeld sprak erg tot de verbeelding van de kinderen. En op heel wat Romaanse kapiteeltjes was een zeemeermin met twee staarten afgebeeld. Als symbool van balans: namelijk dat je twee tegengetselde eigenschappen in evenwicht hebt. Een positief symbool dus en een voorbeeld voor de middeleeuwse patertjes. Verrassend!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie flyer, dat ziet er uit als een prima product! Ook leuk om iets te lezen over je werkproces.

    BeantwoordenVerwijderen