dinsdag 17 juli 2012

Vakantie-uitje: Thé en Joke in het museum

De zomervakantie is voor het midden en het zuiden van het land al een eind op weg. De weersvoorspelling voor de komende week is nog steeds niet echt zomers. Heb je geen zin meer in een boekje op de bank? Ga dan eens naar een museum om het werk van bekende illustratoren "in het echt" te zien. Dat is in ieder geval een droog uitstapje voor groot en klein.

Thé Tjong Khing
Thé Tjong Khing is al jaren een van mijn favoriete illustratoren. Zijn tekstloze prentenboeken over kwijtgeraakte taart zijn fenomenaal en hij heeft inmiddels ook talloze sprookjes met zijn kenmerkende, frisse tekeningen geïllustreerd. Maar wist je dat Thé ooit begonnen is als tekenaar van strips voor volwassenen?
In het kinderboekenmuseum in Den Haag is nu een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien. De expositie "Van strip tot sprookje" loopt al een tijdje en deze zomer is je laatste kans om hem te bezoeken. Volgens de website van het museum loopt hij tot 31 augustus (en niet tot 31 juli, zoals op de flyer hieronder).

Joke van Leeuwen
Als je toch al naar Den Haag gaat, kun je gelijk de expositie bezoeken van een andere illustrator en schrijfster, namelijk Joke van Leeuwen. Zij won in 2010 de Gouden Ganzeveer en mocht daarom als gastconservator een tentoonstelling maken in Museum Meermanno - Huis van het Boek.
In de tentoonstelling Leestekenen staat het alfabet centraal. Er zijn prachtige versierde letters te zien uit boeken van Museum Meermanno, maar ook bijzondere, nieuwe en vreemde letters uit het werk van Joke van Leeuwen.  In de tentoonstelling wordt veel aandacht besteed aan abc-boeken.

Meer exposities
Bovenstaande exposities zijn slechts twee van de vele exposities die er zijn van het werk van kinderboekenillustratoren. Heb je trek in meer? Op Leesplein staat altijd een overzicht van alle lopende exposities rondom kinderboeken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten