dinsdag 3 juli 2012

Amersfoorters lusten wel een biertje...

"De Amersfoorters maken graag af en toe tijd vrij voor een biertje." Dat was afgelopen zondag de conclusie van verteller Bastiaan de Zwitser aan het eind van de eerste Storytrail Amersfoort. Aan de hand van verhalen op verschillende locaties in de binnenstad van Amersfoort liet hij zijn publiek kennismaken met de geschiedenis van de stad.

Typisch Amersfoort
Na het succes in andere steden, was nu Amersfoort aan de beurt voor een Storytrail: een theaterwandeling langs historische plekken in de stad, waarbij een verteller de bijbehorende verhalen vertelt. De "directrice" van het organiserende bureau Stadsavonturen was benieuwd wat er nou typerend was voor Amersfoort en stuurde Bastiaan de Zwitser - of was het toch de Zwetser? - op pad om erachter te komen.

Bekend en onbekend
Afgelopen zondag nam Bastiaan voor het eerst een groep wandelaars op sleeptouw om zijn bevindingen te delen. Op markante plekken in de binnenstad van Amersfoort stond hij stil en vertelde over onder andere Sint Joris en de Draak, de Amersfoortse Kei en het Mirakel van Amersfoort. Maar ook minder bekende verhalen over hekserij en spookverschijningen passeerden de revue.

Meedoen gewenst
Bekend of niet: Sebastiaan bracht alle verhalen op zo'n originele en humoristische wijze ten gehore , dat het publiek aan zijn lippen hing. Maar tijdens een Storytrail blijft het niet bij luisteren! Bij elk verhaal werden één of meer luisteraars ingeschakeld om het verhaal tot leven te brengen. Acteertalent was daarbij gelukkig niet nodig en er werd ook niemand voor schut gezet.

Conclusie
Na anderhalf uur lopen, luisteren en meedoen waren we weer terug op het startpunt op de Hof en was de grote vraag: wat verbindt nu al de verhalen over deze stad? Na enig heen en weer, constateerden we dat in vrijwel elk verhaal wel een paar glazen geheven werden - al was het maar om de goede afloop van een avontuur te vieren. En zo kwamen we tot bovenstaande conclusie over de Amersfoorters. Wat denk je, klopt het een beetje?

Nieuwsgierig geworden naar de achterliggende verhalen? Je kunt je nu al inschrijven voor de volgende Storytrail Amersfoort. De eerstvolgende is op 7 oktober.

Bastiaan de Zwitser vertelt op het Havik in Amersfoort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten