donderdag 31 mei 2012

Spetterend verhalenfestival in Zwolle

Heb je al plannen voor komend weekend? Zoniet, ga dan naar Zwolle voor het Waterval Vertelfestival. In de afgelopen jaren is dit muziek- en verhalenfestival rondom de Verhalenboot uitgegroeid tot een van de grootste vertelfestivals in ons land. Ook dit jaar staat de programmering weer vol met vertellers en muzikanten die garant staan voor een spetterend en sprankelend spektakel dat de naam van het festival eer aandoet.

De Verhalenboot
De Verhalenboot is het enige echte verteltheater in Nederland. In de knusse zaal op een boot in het oude centrum van Zwolle zijn bijna wekelijks vertellers te zien uit binnen- en buitenland.  De Verhalenboot is een van de vaste leslocaties van de Vertelacademie en stimuleert zelf het vertellen onder scholieren. Last but not least is de Verhalenboot de motor achter het Watervalfestival, dat jaarlijks in juni plaatsvindt.

Toppers uit binnen- en buitenland
Tijdens het driedaagse festival verandert de grasstrook tussen stadsmuur en de gracht waar de Verhalenboot ligt aangemeerd in een knus festivalterrein. In de boot zelf en in de traditionele Mongoolse tenten op het gras zijn doorlopend voorstellingen van vertellers, muzikanten of een combinatie van beide. Daarbij is ruimte voor zowel gevestigde vertellers uit Nederland en daarbuiten, als voor jong talent - deels door de Verhalenboot zelf opgeleid in de talentenstroom.

Grimm voor groot en klein
Dit jaar is het 200 jaar geleden dat de gebroeders Grimm hun beroemde sprookjesboek publiceerden. Mede door de inspanningen van de Verhalenboot is Zwolle daarom uitgeroepen tot Grimmstad: er zijn wekelijks activiteiten rondom het sprookjesjubileum.
Niet gek dus dat veel van de geplande voorstellingen op het vertelfestival ook in het kader staan van de verhalen van Grimm. En dat is alles behalve kinderachtig! Voor het volwassen publiek zijn er Grimm-voorstellingen met verrassende varianten en bewerkingen van de sprookjes, tot (licht) erotisch toe!

Heel veel voor en door kinderen
Maar daarnaast is er vooral heel veel te doen voor kinderen. Vertelvoorstellingen in de knusse tentjes, knutselen met bamboe, schminken. Er is zelfs gedacht aan de allerkleinsten met een babyconcert!
Op zaterdagmiddag wordt er bovendien ook verteld dóór kinderen: dan is de finale van de wedstrijd om  de Nationale Vertelparel. Aan deze finale doen kinderen uit heel Nederland mee die op hun school zijn verkozen tot beste verteller. De Wedstrijd om de Vertelparel wordt georganiseerd vanwege het vijfjarig jubileum van de Stichting Een school vol van verhalen.

Moeilijk kiezen
Kortom, het programma van het festival is tjokvol en biedt voor elk wat wils. Je kunt het hier uitgebreid bekijken (vergeet niet even naar beneden te scrollen voor de gedetailleerde beschrijvingen).  Op het downloadbare blokkenschema zie je alle voorstellingen overzichtelijk bij elkaar per locatie.
Ik ben zelf zaterdagavond en zondag op het festival, maar heb mijn keus nog niet kunnen maken. Er is gewoon teveel moois. Er is ook nog een open podium van de Stichting Vertellen, waar ik zelf zou kunnen vertellen, maar ik geloof dat ik het te druk heb met kijken en luisteren naar anderen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten