zaterdag 28 april 2012

X is van Meneer X

In de maand april neem ik deel aan de A to Z April challenge: iedere dag zal ik een stukje schrijven op mijn blog. Iedere dag een volgende letter,  met iedere dag een personage uit een kinderboek of -verhaal, dat mij inspireert of ge├»nspireerd heeft. 
X is van Meneer X, zijn naam weet ik (nog) niet
Maar het is zeker, dat hij veel van de wereld ziet
Drie weken geleden schreef ik over Bregje en of ik haar verhaal zou gaan gebruiken voor een voorstelling in de kinderboekenweek. Vorige week heb ik de knoop doorgehakt: ze wordt het niet. In plaats van op Bregje is mijn keus gevallen op... ja, op wie eigenlijk? De hoofdpersoon van het boek van mijn keuze heeft namelijk geen naam. Misschien ga ik die nog wel verzinnen, maar voorlopig is het "Meneer X".


Meneer X woont in een hutje in het bos en wil op een dag wat meer van de wereld zien. Met het hout van zijn hutje (!) maakt hij een paar enorme stelten en loopt daarmee de wereld rond. Onderweg ziet en hoort hij van alles.

Het prentenboek waarin je dit verhaal kunt zien, is "De Steltenloper" van Mattias de Leeuw: een spiksplinternieuwe uitgave, waarin zich op iedere dubbele pagina een nieuw landschap ontvouwt. Het boek bevat geen tekst. De afbeeldingen ogen op het eerste gezicht vrij eenvoudig en uit de losse hand getekend, maar bij nadere bestudering zitten er een hoop grappige details in verstopt. Een veelvoud aan figuren passeert de revue: pinguïns en ijsberen, heksen, cowboys en indianen, Tiroler muzikanten, zeemeerminnen... Werkelijkheid en fantasie lopen heerlijk door elkaar heen.

Die mix van fantasie en werkelijkheid wil ik terug laten komen in de vertelvoorstelling, in de vorm van een raamvertelling over Meneer X. Het raamwerk is er, de details moet ik nog invullen. Als je niet wilt wachten tot oktober,  kun je alvast het boek kopen, om te kijken en weg te dromen.


De steltenloper
Door Mattias De Leeuw
Uitgeverij Lannoo, 2012
ISBN 978 94 014 00121
€16,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten