vrijdag 6 april 2012

Van A tot Z: A is van Alladin

In de maand april neem ik deel aan de A to Z April challenge: iedere dag zal ik een stukje schrijven op mijn blog. Iedere dag een volgende letter,  met iedere dag een held uit een kinderboek of -verhaal, dat mij inspireert of geïnspireerd heeft.
A is van Aladdin, die wreef zijn lamp met een doek
En kreeg toen terstond een geest op bezoek
Net als ieder kind in Nederland groeide ik op met de sprookjes van Grimm en Andersen. Roodkapje, Klein Duimpje, Hans en Grietje, De kleine zeemeermin en Het lelijke jonge eendje. Sprookjes met hun oorsprong in de West-Europese cultuur.
Mijn moeder had een dik sprookjesboek - zo een met veel tekst en weinig plaatjes - waar ze allemaal in stonden. Toen ik oud genoeg was om het zelf te lezen ontdekte ik achterin nieuw leesvoer: Aladdin en de wonderlamp, Ali Baba en de veertig rovers, Sindbad de Zeeman.

Een nieuwe wereld ging voor me open: een wereld met kaliefs en sultans, moren en sjeiks, gesluierde vrouwen en mannen met tulbanden,  die mysterieuze namen droegen en woonden in plaatsen waarvan ik nog nooit eerder  had gehoord.  Later kwam ik erachter dat deze verhalen uit de Vertellingen van duizend-en-één-nacht kwamen.

Zo heel erg goed ken ik die verhalen nog steeds niet, maar het beeld van de geest die uit de lamp van Aladdin tevoorschijn komt is in mijn geheugen gegrift: groot en imposant, tot het plafond reikend en met donderende stem. Ik hoor en zie het zo voor me, nog steeds.

Misschien moet ik me na afloop van dit Grimm-jubileumjaar maar eens op de sprookjes uit het nabije oosten storten. Ik heb in ieder geval onderstaand prentenboek al om in de sfeer te komen. Tip: ik zag dat de Nederlandse versie bij bol.com te koop is voor maar € 6,90! Om voor te lezen niet geschikt voor  jonge kinderen - ik schat vanaf een jaar of acht - maar de platen zijn magisch.Geen opmerkingen:

Een reactie posten