donderdag 26 april 2012

V is van Vos

In de maand april neem ik deel aan de A to Z April challenge: iedere dag zal ik een stukje schrijven op mijn blog. Iedere dag een volgende letter,  met iedere dag een personage uit een kinderboek of -verhaal, dat mij inspireert of ge├»nspireerd heeft. 
V is van vos, dat sluwe dier
Hij zorgt met zijn streken voor veel leesplezier
Ik had geen bepaalde vos in gedachten, maar de stereotiepe vos zoals die in veel verhalen voorkomt: listig, de ander te slim af, vaak met een kwinkslag.
Eindeloos veel van deze vossen zijn er reeds verschenen in de (jeugd)literatuur: Reinaert de Vos natuurlijk,  en de Fantastische meneer Vos van Roald Dahl, maar ook in de boeken van Max Velthuijs (Kikker) en van Annemarie Bon (Haas) komt hij voorbij. Soms is hij zelf de slimste, soms moet hij het onderspit delven.

De sluwe vos is voor mij bijzonder omdat ik nog precies weet wanneer ik voor het eerst een verhaaltje over hem las. Het was op de lagere school, in de tweede, misschien derde klas (nu groep 4 of 5), tijdens een les begrijpend lezen. Het was de fabel van de Vos en de Raaf, van Jean de la Fontaine (en oorspronkelijk van Aesopus).

In deze fabel ziet Vos de raaf zitten op een tak, met een lekker hapje kaas in zijn snavel. Hij begint de raaf complimentjes te geven over zijn uiterlijk en veronderstelt dat zo'n mooie vogel vast ook een prachtige stem heeft. Raaf voelt zich gevleid en wil zijn stem wel laten horen, maar zodra hij zijn snavel opent valt het stukje kaas en gaat Vos ermee vandoor.

Ik herinner me dat ik het verhaaltje erg grappig vond. Ik herinner me zelfs nog precies hoe het werkboekje er uit zag: donkerblauw met een witte rand en dat ik het leuk vond om de vragen te beantwoorden over de tekst (en makkelijk).

Fabels blijven leuk, mits ze niet al te belerend worden gebracht. Ze kunnen een leuk aanknopingspunt vormen voor discussies met kinderen vanaf een jaar of negen. Een mooie, moderne bundel die je daarvoor kunt gebruiken, een prentenboek eigenlijk, noemde ik al in mijn stukje over Haas: De fabels van Aesopus, van Imme Dros en Fulvio Testa. De illustratie bij bovengenoemde fabel over de Vos en de Raaf (Kraai in deze bundel) siert toevallig de voorkant van het boek.


De fabels van Aesopus
Vertaling: Imme Dros
Illustraties: Fulvio Testa
Uitgeverij Leopold, 2010
ISBN 978 90 258 5704 2
€ 19,95


Geen opmerkingen:

Een reactie posten