woensdag 25 april 2012

U is van Uil

In de maand april neem ik deel aan de A to Z April challenge: iedere dag zal ik een stukje schrijven op mijn blog. Iedere dag een volgende letter,  met iedere dag een personage uit een kinderboek of -verhaal, dat mij inspireert of geïnspireerd heeft. 
U is van Uil, die heeft bobbels in zijn bed
en van zijn tranen heeft hij thee gezet
Natuurlijk heb ik het over de uil uit Bij Uil thuis van Arnold Lobel. Ik las het al als kind en moest er  om lachen. Ik las het voor als kleuterjuf, want de taal was eenvoudig genoeg voor allochtone kinderen, en de verhaaltjes nodigen uit om verder te filosoferen. Ik las het voor aan mijn eigen kinderen en we genoten.

Uil is uniek. Hij is grappig en melancholisch, filosofisch en poëtisch. Waar vind je verder nog zo'n personage in een kinderboek?  Tel daarbij de sfeervolle tekeningen en je snapt waarom het boek bekroond werd (Zilveren Griffel én Vlag en Wimpel in 1981).

Ik hou van verhalen, maar ik hou ook van mooie boeken. Ik heb zowel Bij Uil thuis als  Kikker en Pad van dezelfde auteur in de luxe editie, met stoffen omslag. Dat zijn boeken om te liefkozen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten