dinsdag 24 april 2012

T is van Taart

In de maand april neem ik deel aan de A to Z April challenge: iedere dag zal ik een stukje schrijven op mijn blog. Iedere dag een volgende letter,  met iedere dag een personage uit een kinderboek of -verhaal, dat mij inspireert of geïnspireerd heeft. 
T is van taart, getekend door Thé
Daar gebeuren vreemde dingen mee
Taart als "personage" voor een verhaal, het kan. Thé Tjong King tekende drie tekstloze prentenboeken over de avonturen rondom een aantal taarten: Waar is de taart, Picknick met taart en Verjaardag met taart. Ik ken zelf alleen de eerste twee delen en vind ze helemaal geweldig.

Dit zijn geen simpele "zoek-het-plaatje"boeken, al lijkt dat op het eerste gezicht wel zo. Het is in de grote kleurige platen inderdaad even zoeken naar de taart, maar zonder woorden weet Thé Tjong King ook echt een verhaal te vertellen, met een begin (er is taart!), een probleem dat opgelost moet worden (taart weg!), een hoop gebeurtenissen met een heleboel personages en een verrassend eind (de taart is niet waar je dacht dat hij was).

De boeken vragen erom om eindeloos opnieuw bekeken te worden, want naast de taarten zitten er ook nog een heleboel andere verhaallijnen in. Alle dieren maken hun eigen avontuurtje mee in de loop van het boek.
En zo zonder tekst, stimuleert het kinderen om zelf het verhaal te vertellen. Mijn jongste zoon vindt deze boeken heerlijk: dit kan hij tenminste "lezen" zonder dat hij de letters hoeft te kennen. En ik geniet mee, van die kleurige platen met heldere lijnvoering en humoristische details: Thé Tjong King is namelijke één van mijn favoriete illustratoren (zijn sprookjesboeken bijvoorbeeld,  zijn ook om te smullen).

Mocht je ook dol zijn op de tekeningen van King: tot eind augustus is er een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien in het Kinderboekenmuseum in Den Haag.


2 opmerkingen:

  1. Een andere leuke voor taart zou Toon Tellegen geweest zijn! Naast brieven zijn taarten voor hem zéér belangrijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toon Tellegen is überhaupt ook een verrukkelijke schrijver!

    BeantwoordenVerwijderen