maandag 23 april 2012

S is van Stach

In de maand april neem ik deel aan de A to Z April challenge: iedere dag zal ik een stukje schrijven op mijn blog. Iedere dag een volgende letter,  met iedere dag een personage uit een kinderboek of -verhaal, dat mij inspireert of ge├»nspireerd heeft.
S is van Stach, de held van Katoren
De koning sterft, als hij wordt geboren
Koning van Katoren van Jan Terlouw is een van die boeken van uigever Lemniscaat - zoals ik in het begin van deze blogreeks al vertelde -  die ik aan het eind van de basisschool verslonden heb. Maar het was anders dan Oorlog zonder vrienden of Het Rad van Fortuin, want het speelde niet in de (historische) werkelijkheid. Het speelde in een fantasieland, met wonderlijke wezens (Vogels van Decibel) en planten (Granaatappelbomen) en een stelletje ministers dat je in werkelijkheid nooit zou tegenkomen.

Koning van Katoren was een sprookje, maar desondanks was het niet minder indrukwekkend. De thema's waren overduidelijk: dit boek ging over geluidsoverlast, luchtvervuiling en andere heel realistische maatschappelijke problemen. Dat zag ik als kind al.

Ondanks de zware thema's was de toon niet zwaar. Ik denk dat het boek mooi laat zien hoe problemen verpakt in een verhaal bespreekbaar gemaakt kunnen worden. Daarnaast blijft het gewoon een heerlijk spannend avontuur met de sympathieke Stach in de hoofdrol. En natuurlijk wordt hij uiteindelijk koning: zo gaat dat in sprookjes.

(Wil je nog een keer van het verhaal van Koning van Katoren genieten? Dan kun je het natuurlijk lezen, maar je kunt het ook beluisteren bij de prachtige voorstelling van verteller Eric Borrias.)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten