zaterdag 21 april 2012

Q is van Quichot

In de maand april neem ik deel aan de A to Z April challenge: iedere dag zal ik een stukje schrijven op mijn blog. Iedere dag een volgende letter,  met iedere dag een personage uit een kinderboek of -verhaal, dat mij inspireert of geïnspireerd heeft. 
Q is van Quichot, die zichzelf benoemde tot heer
Met zijn schildknaap Sancho Panza, ging hij tegen molens te keer
Eindelijk zijn we aanbeland bij de letter Q en al ruim twee weken probeer ik te bedenken wat ik hier ga schrijven. Iets anders dan Don Quichot schoot me niet te binnen.

Natuurlijk kende ik al sinds mijn kindertijd het verhaal van de maffe heer ("Don" in het Spaans) die windmolens aanzag voor met hun armen zwaaiende reuzen. Toch is het nog maar kort geleden dat ik het hele bijbehorende boek ook heb gelezen.
Het was een van de vele titels in de categorie "moet ik ooit nog eens lezen" en tijdens de laatste kinderboekenweek kocht ik vrij impulsief de recente bewerking van Rosa Navarro Durán.

Ik moet bekennen dat bij mijn spontane aanschaf  de mooie vormgeving en de vele, strip-achtige illustraties geen onbelangrijke rol speelden. Maar ik heb het ook gelezen! Helemaal. Dat viel eerlijk gezegd nog niet mee.
De taal is toegankelijk en de verhalen zijn grappig. Maar persoonlijk vind ik het een beetje teveel van het goede. Als Don Quichot ondanks de wanhopige pogingen van zijn trouwe schildknaap voor de zoveelste keer in het stof moet bijten, dan weet je het wel. Ik kan me voorstellen dat kinderen het wèl grappig blijven vinden.
Je moet ook niet vergeten dat het boek al in1605 is verschenen. Misschien zijn we tegenwoordig gewoon verwend, en is het allemaal spannender en afwisselender dan vierhonderd jaar geleden.

Grappig is dat in het boek ook het tweede - later geschreven deel - is opgenomen. Cervantes maakt in het tweede deel gebruik van het feit dat het eerste boek inmiddels bekend is in Spanje en beschrijft hoe daardoor (de fictieve!) Don Quichot tijdens zijn avonturen als een bekend persoon wordt bejegend. Dat zorgt voor een andere sfeer in het verhaal en maakte het, samen met de sprekende tekeningen, voor mij net weer boeiend genoeg om het boek uit te lezen.


Don Quichot door Miguel de Cervantes
Bewerking: Rosa Navarro Durán
Illustraties: Francesc Rovira
Uitgeverij Tutti, 2011
ISBN 9789409139179 (paperback)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten