woensdag 18 april 2012

N is van Nasrudin

In de maand april neem ik deel aan de A to Z April challenge: iedere dag zal ik een stukje schrijven op mijn blog. Iedere dag een volgende letter,  met iedere dag een personage uit een kinderboek of -verhaal, dat mij inspireert of geïnspireerd heeft.
N is van Nasrudin, die ook wel Hodja wordt genoemd.
Hij wordt om zijn humor en spitsvondigheid geroemd.
Ik leerde de verhalen van Nasrudin of "Hodja" kennen tijdens mijn opleiding aan de Nationale Vertelschool en kwam hem later weer tegen in een vertelling van collega-verteller Christina Millet. Zij heeft inmiddels haar eigen naar Nasrudin vernoemde verteltheater opgezet en omschrijft hem op haar website als volgt:

"Nasrudin is een humoristisch figuur uit Noord Afrika, het Midden-Oosten en Centraal Azië (Hij heet soms, afhankelijk van het land,  Nasreddin Hodja, Mulla Nasroedin of Djoha) Zijn verhalen zijn doorgaans kort en worden overal verteld waar mensen bij elkaar komen, iedereen kent er wel een aantal van. Nasrudin is een wijze nar. In zijn verhaaltjes worden ongemakkelijke waarheden over ons menselijk denken en handelen met humor gebracht zodat niemand voor het hoofd wordt gestoten."

Ik vind Nasrudin enigszins vergelijkbaar met onze Tijl Uilenspiegel of Reinaard de Vos. Hij weet mensen met een grap de waarheid te tonen. Maar het is niet alleen een grapjas. Hij is ook een wijze, die  - in tegenstelling tot Tijl en Reinaard - om advies gevraagd wordt.

De hodja-verhalen zijn niet echt kinderverhalen, maar sommige zijn voor kinderen in de bovenbouw van de basisscholen zeker geschikt. Een leuk tussendoortje - ze zijn zo kort dat je ze makkelijk onthoudt - dat soms ook aanzet tot nadenken. Veel kinderen van allochtone afkomst zullen Nasrudin zeker (her)kennen!


17e eeuws miniatuur van Nassredin Hodja

Geen opmerkingen:

Een reactie posten