zondag 15 april 2012

K is van Kabouter

In de maand april neem ik deel aan de A to Z April challenge: iedere dag zal ik een stukje schrijven op mijn blog. Iedere dag een volgende letter,  met iedere dag een personage uit een kinderboek of -verhaal, dat mij inspireert of geïnspireerd heeft.
K is van Kabouter, die woont alleen in zijn huis
Hij krijgt onverwacht bezoek: dat is niet pluis
Kabouter woont alleen in een oud poppenhuis, op de zolder van een villa. Iedere dag maakt hij 's avonds zijn ronde om te zien of de oude dame niet vergeten is een kaars uit te blazen of het gas uit te zetten. Iedere zaterdag krijgt hij bezoek van Pad en Rat, die in de kelder wonen, en dan kaarten ze.
Maar op een nacht tijdens een storm, staat er opeens heel iemand anders voor zijn deur: iemand van een volkje dat niet te vertrouwen is, iemand met wie de kabouter neits te maken wil hebben, die hij meteen weer kwijt wil, maar toch ook weer niet, want hij krijgt een verhaal te horen, zo spannend, zo griezelig, en zo vol geweldigheden waarvan hij het bestaan niet wist, dat hij steeds méér verteld wil krijgen, nacht na nacht nacht... Het neemt de kabouter zo in beslag dat hij nergens meer aan toe komt en al het andere vergeet.  Dat merken Pad en Rat; dat merkt ook de oude grootmoeder, en de gevolgen daarvan zijn nog griezeliger dan het het nachtverhaal zelf...
Deze week heb ik het verhaal van Kabouter - Nachtverhaal van meesterverteller Paul Biegel - herontdekt in mijn boekenkast.  Hoe heb ik het ooit kunnen vergeten? Waar deze A tot Z reeks al niet goed voor is!
Nachtverhaal is een sprookje en een raamvertelling à la duizend-en-een-nacht ineen. Kabouter wordt volledig betoverd door het verhaal waarvan Fee iedere nacht een stukje vertelt; een verhaal met elfen, tovenaars, een kobold en wonderlijke woorden en herhalingen. Als lezer wordt je net zo meegevoerd als kabouter. Zoetsappig wordt het nooit. Wat een verhaal!

Nachtverhaal is in 1993 terecht bekroond met de Gouden Griffel.
Geschikt om voor te lezen vanaf ca. 6 jaar. Zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.
Het boek dat ik heb is prachtig geïllustreerd met sprookjesachtige tekeningen van Lidia Postma, maar ik zag dat er inmiddels een nieuwe uitgave is met tekeningen van Charlotte Dematons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten