zondag 22 april 2012

R is van Roodkapje

In de maand april neem ik deel aan de A to Z April challenge: iedere dag zal ik een stukje schrijven op mijn blog. Iedere dag een volgende letter,  met iedere dag een personage uit een kinderboek of -verhaal, dat mij inspireert of geïnspireerd heeft. 
R is van Roodkapje, die door het bos moest lopen
Toen ze bij grootmoeder kwam, ging de deur zo open
Ieder kind in Nederland kent Roodkapje. Ik meen zelfs ergens een wetenschappelijk onderbouwd stuk gelezen te hebben, dat Roodkapje het bekendste sprookje is. Zover ik kan herinneren, was het ook een van de eerste sprookjes die ik zelf kende.

En hoewel het zo bekend is, vind ik het nog steeds een van de leukste sprookjes. Het is eenvoudig, goed te vertellen, zelfs voor een kind (zeker aan de hand van een paar plaatjes). En het sprookje heeft natuurlijk die paar beroemde zinnen, die echt iedereen kent: "Trek maar aan het touwtje, dan gaat de deur vanzelf open," en de onnavolgbare reeks "Wat heeft u grote oren/ogen/mond!"

Vooral die drie zinnetjes bij de verklede wolf aan het bed zijn zóóó spannend, dat ze voor menig kind zelfs tè spannend zijn. Mijn jongste zoon (net 6) slaat bij het voorlezen (nog steeds!) steevast Roodkapje over: want die wolf is zo eng!Little Red Riding Hood, WPA Poster. Bron: Wikimedia Commons

Geen opmerkingen:

Een reactie posten