vrijdag 13 april 2012

I is van Ips

In de maand april neem ik deel aan de A to Z April challenge: iedere dag zal ik een stukje schrijven op mijn blog. Iedere dag een volgende letter,  met iedere dag een personage uit een kinderboek of -verhaal, dat mij inspireert of geïnspireerd heeft.
I is van "Ips, hij ziet pips
Kopje droog, natte bips"
Bovenstaande versregel is niet van mijzelf maar uit het boek "Visje een, visje twee, visje visje in de de zee", geschreven en geïllustreerd door Dr. Seuss: een boek uit een serie voor beginnende lezers, vertaald uit het (Amerikaans) Engels.

Ik heb zelf als beginnende lezer genoten van de onzinrijmpjes uit dit boek en uit de andere deeltjes Groene eieren met ham en De kat met de hoed. Ik heb ze vroeger aan mijn vijf jaar jongere broer voorgelezen en nog niet zo lang geleden aan mijn kinderen. Het versje van Ips hierboven hoefde ik ook niet op te zoeken: ik ken het al zo'n 35 jaar uit mijn hoofd.
Dit is Ips, hij ziet pips (tekst en ill. Dr. Seuss)
In Nederland zijn de boekjes niet zo bekend. Zover ik kan nagaan zijn ze in de jaren '70 uitgegeven en is er een paar jaar geleden een herdruk geweest ter gelegenheid van Dr. Seuss zijn 100e geboortedag. Jammer dat het werk niet bekender is, want de taal is speels en de gekke personages spreken tot de verbeelding.

De vertaling is knap, maar in het Engels zijn de versjes nog sprankelender dan in het Nederlands. Zo luidt het origineel van "Visje een, visje twee": "One fish, two fish, red fish, blue fish". Dat is taal die danst!
Geen wonder dus, dat in Noord-Amerika de boeken van Dr. Seuss nog steeds onmetelijk populair zijn. In educatieve nieuwsbrieven  en bij literaire projecten voor het onderwijs kom ik "Dr Seuss" regelmatig tegen als thema, zoals hier in Nederland "Kikker" of "Annie M.G. Schmidt". Er is zelfs een officiële Dr. Seuss-website, met spelletjes voor kinderen en informatie voor ouders en leerkrachten.

Dr. Seuss heeft overigens meer op zijn naam staan dan alleen maar kinderboeken. Wist je dat de karakters uit de speelfilms The Grinch en het recente The Lorax ook van zijn hand zijn?
Daarnaast zien sommigen kennelijk ook een filosofische ondertoon in zijn werk, zoals ik eerder deze week ontdekte op dit blog. Dr. Seuss als leidraad voor je leven, dat gaat wel ver. Alhoewel...  het motto uit "Visje een, visje twee" is toch ook wel weer waar:
Bij dag en nacht
in zon en regen
kom je leuke dingen tegen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten