donderdag 12 april 2012

H is van Haas

In de maand april neem ik deel aan de A to Z April challenge: iedere dag zal ik een stukje schrijven op mijn blog. Iedere dag een volgende letter,  met iedere dag een personage uit een kinderboek of -verhaal, dat mij inspireert of geïnspireerd heeft.
H is van Haas, die rent lekker snel,
Een wedstrijd met Schildpad, die wint hij wel...
... toch?
Wie kent er niet de fabel van De Haas en de Schildpad? Haas denkt dat hij makkelijk kan winnen van de langzame schildpad, doet niet zijn best en verliest uiteindelijk toch. Het verhaal is al bekend van de Griek Aesopus, dus al zo'n  2500 jaar oud!

In de loop der eeuwen zijn er wereldwijd talloze varianten ontstaan, vaak met andere (lokale) dieren in de hoofdrol. Ook de gebroeders Grimm namen een variant op in hun sprookjesbundel 200 jaar geleden (De Haas en de Egel.) Een mooie moderne versie vind je in De fabels van Aesopus, naverteld door Imme Dros. In dit fabel-prentenboek tekent Fulvio Testa een haas die ligt te gamen op zijn mobieltje, terwijl Schildpad voorbij kruipt.

Haas en Schildpad zijn dus van alle tijden, maar een van de meest recente varianten vind ik echt helemaal top, en dat is die van rapper Kapabel. In het filmpje hieronder zie en vooral hóór je zijn versie, met een wel erg hyperactieve haas en super-relaxte, nogal psychedelische schildpad.

Verhalenvertellers onder elkaar willen nog wel eens verzuchten hoe ze van hun stoffige imago afkomen en hoe ze in hemelsnaam jongeren - luisteraars èn vertellers - kunnen bereiken. De mix met  muziek is een manier. En als je wat wilt vertellen, ligt rap voor de hand.
Wanneer ík Haas zou laten zeggen: "fock dit, ik ben de shit", zou dat erg onwaarschijnlijk overkomen. Bij Kapabel kan het wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten