woensdag 11 april 2012

G is van George

In de maand april neem ik deel aan de A to Z April challenge: iedere dag zal ik een stukje schrijven op mijn blog. Iedere dag een volgende letter,  met iedere dag een personage uit een kinderboek of -verhaal, dat mij inspireert of ge├»nspireerd heeft.
G is van George, een schat van een hond,
Bij het zien van een taart, loopt het water in zijn mond
Misschien ken je George nog niet. Dat is niet zo gek, want zijn boek is nog maar net uit en bovendien heet George in Nederland Sjors. George is de hond uit Oh no, George! (vertaald als Stoute hond!) van Chris Haughton.
Vormgever Chris Haughton brak afgelopen jaar door met het boek Mama Kwijt, dat werd uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar 2012 en in het middelpunt van de belangstelling stond tijdens de Nationale Voorleesdagen in januari. Vanwege het doorslaande succes van Mama Kwijt is besloten Oh no, George! in Nederland eerder uit te geven dan gepland, namelijk tegelijk met de Engelse versie.

De stijl van Chris Haughton is direct te herkennen in de krachtige kleuren en strakke vormgeving van Stoute hond! Het verhaal is wat ondeugender dan bij Mama Kwijt:

"Sjors de hond wil braaf zijn. Hij doet ├ęcht zijn best om een brave hond te zijn. Maar in de keuken staat een heerlijke taart en zijn baasje is niet thuis… Wat zal Sjors doen? Keer op keer blijkt Sjors de verleiding niet te kunnen weerstaan, ook al wil hij niets liever dan een complimentje van zijn baasje krijgen. Nadat hij ontzettend op zijn kop heeft gekregen, gaat de knop om. Brave Sjors! Zelfs de kat laat hij met rust. Maar wat zal hij doen als de ultieme hondenverleiding voorbijkomt?"

Onderstaand filmpje geeft je een idee over de afloop. Het zal mij niet verbazen als dit prentenboek minstens zo'n hit wordt als Mama Kwijt.


Stoute Hond!, tekst en illustraties door Chris Haughton
Uitgeverij Gottmer, 2012
ISBN 9789025750947
€ 12,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten