dinsdag 10 april 2012

F is van Februari

In de maand april neem ik deel aan de A to Z April challenge: iedere dag zal ik een stukje schrijven op mijn blog. Iedere dag een volgende letter,  met iedere dag een personage uit een kinderboek of -verhaal, dat mij inspireert of ge├»nspireerd heeft.
F is van Februari: 28 dagen zijn normaal
Worden het er 30 dan heb je een verhaal 
Februari is natuurlijk geen personage, maar  - zoals uit de titel al blijkt - toch belangrijk in de Toren van Februari van Tonke Dragt. Ik las het boek als kind, na De brief voor de koning en Geheimen van het Wilde Woud. Gingen die boeken over ridders en koningen, Torens van Februari was een heel ander genre!

Het boek is zogenaamd een anoniem dagboek, van een jongen die zijn geheugen kwijt is. De oude man die hij ontmoet, zegt dat de jongen (Tom) een dagboek moet bijhouden om zich meer te herinneren. Het begint op 30 februari.
In de loop van de boek wordt duidelijk dat Tom terecht is gekomen in een soort parallelwereld. Dat, en het gegoochel met tijd, zijn dingen waar je hersens van gaan kraken als jonge lezer - de mijne tenminste wel.

Ik kan me niet herinneren dat ik als kind daarna ooit nog iets dergelijks gelezen heb. (Wel aan het eind van mijn middelbare school, toen ik voor mijn eindexamen het magisch-realistische werk van Hubert Lampo las.) Het boek heeft een ongelooflijke indruk op me gemaakt en niet alleen op mij. Het grappige is dat mijn echtgenoot vertelde dat ook hij Toren van Februari als kind/jongere gelezen heeft, prachtig vond en het jammer vindt dat hij nooit meer iets vergelijkbaars heeft gevonden.

In de afgelopen jaren heeft fantasygenre zich flink ontwikkeld, ook bij de kinderboeken en young adult literatuur. Als iemand me een boek kan aanraden dat zich kan meten met Torens van Februari, dan hoor ik het graag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten