zaterdag 7 april 2012

C is van Chocola

In de maand april neem ik deel aan de A to Z April challenge: iedere dag zal ik een stukje schrijven op mijn blog. Iedere dag een volgende letter,  met iedere dag een held uit een kinderboek of -verhaal, dat mij inspireert of ge├»nspireerd heeft.
C is van chocola, die is voor Sjakie erg duur
In de fabriek van Willie Wonka beleeft hij een avontuur
Ik moest een beetje sjoemelen voor de C, maar in het engels heet Sjakie "Charlie", dus dan klopt het weer wel.
Ik geloof dat "Sjakie en de chocoladefabriek" het eerste boek van Roald Dahl is dat ik heb gelezen en ik was gelijk helemaal verkocht. Zo gek, zo fantastisch: zoiets had ik nog nooit eerder gelezen en dat smaakte naar meer!
Ik kan me het verhaal van Sjakie niet eens meer nauwkeurig herinneren, maar daarna las ik in ieder geval ook nog Sjakie en de grote glazen lift, Daantje de wereldkampioen, De GVR, Heksen, Mathilda en veel, heel veel meer.

Roald Dahl is sinds Sjakie een van mijn favoriete schrijvers. Zijn boeken zijn humoristisch en hij steekt voortdurend de draak met volwassenen - een beetje net als onze eigen Annie M.G. Schmidt.
Maar zijn verhalen voor volwassenen zijn misschien nog wel leuker. In tegenstelling tot de kinderboeken spelen ze meestal (altijd?) in de "gewone" wereld, er komen geen fantasiewezens in voor. Gaandeweg blijkt er echter altijd iets vreemds aan de hand, iets absurds en vaak zelfs iets gruwelijks. "Genesis en Catastrofe" is misschien wel het meest sublieme verhaal in dit genre. Ik verklap niet waarover het gaat - lees zelf maar een keer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten