vrijdag 6 april 2012

B is van Bregje

In de maand april neem ik deel aan de A to Z April challenge: iedere dag zal ik een stukje schrijven op mijn blog. Iedere dag een volgende letter,  met iedere dag een held uit een kinderboek of -verhaal, dat mij inspireert of geïnspireerd heeft.
B is van Bregje, die kreeg eens een brief
Ze verborg hem voor moeder: die was niet zo lief
"Beste Bregje Boentjes: wat een heerlijk allitererende titel. Dat moet haast wel een mooi boek zijn!" Dat was mijn gedachte toen ik las over het vorig jaar uitgegeven prentenboek. En het is een mooi boek. Een origineel boek ook.

Op een dag ontvangt Bregje een aan haar geadresseerde envelop. Ze maakt hem niet open, maar droomt van wie hij zou kunnen zijn. Op iedere bladzijde van dit sfeervolle prentenboek staat een brief, telkens van een andere afzender: een circusdirecteur, een rijke sjeik, een filmproducent, enzovoort. In elke brief wordt Bregje door de schrijver uitgenodigd om naar hem of haar toe te komen. Dat zou Bregje best wel willen, want ze is haar bedillerige moeder duidelijk meer dan moe. In de illustraties zie je hoe Bregje zich voorstelt hoe het is om te leven in de wereld van de schrijver van de betreffende brief.

Het boek bevat niet echt één verhaal, maar een reeks van mogelijke verhalen. Iedere pagina is het begin van een nieuw leven voor Bregje. Herkenbaar voor iedereen die er wel eens van droomt om het roer helemaal om te gooien.

Een heerlijk boek om te mijmeren over andere werelden. Dat is de reden waarom het één van de boeken is die nu op mijn bureau ligt om te bewerken tot vertelvoorstelling voor Kinderboekenweek (thema "Hallo wereld!"). Een dezer dagen moet ik de knoop toch maar eens doorhakken. Net als Bregje aan het eind van het boek.Beste Bregje Boentjes
tekst: Mathilde Stein, illustraties: Chuck Groenink
Uitgeverij Lemniscaat, 2011
ISBN 9789047703457, € 14,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten