vrijdag 16 maart 2012

Lente? Nee, Wereldverteldag!

20 maart is de dag
Op dinsdag 20 maart om 6.41 uur begint de astronomische lente. Dat is het vroegste begin van de lente sinds 1896.
Leuk om te weten, maar voor mij zijn de omhoogschietende bolgewassen, de fluitende vogels en de eerste dag zonder(winter)jas veelzeggender. Veel tijd om ervan te genieten heb ik helaas niet. Want 20 maart is niet alleen de eerste officiële lentedag, maar ook Wereldverteldag, en als voorzitter van de werkgroep die belast is met de organisatie van dit jaarlijks terugkerende vertelevenement ben ik deze week vooral druk, druk, druk.

Wereldverteldag
Wereldverteldag - World Storytelling Day - wordt al zo'n 10 jaar georganiseerd om de kunst van het vertellen mondiaal meer bekendheid te geven. Ieder jaar wordt er een thema vastgesteld voor de dag en voor 2012 is dit "Bomen". Nederland doet voor de vijfde keer mee met Wereldverteldag en tientallen vertellers hebben hun activiteiten al aangemeld op de wereldverteldag-agenda. Er zijn voorstellingen voor volwassenen en voor kinderen, in theaters, scholen en ook - vanwege het thema - in parken en tuincentra. Veel evenementen vinden al plaats in het weekend vóór 20 maart, dus kijk gauw of er bij jou in de buurt ook een verteller komt. Rond wereldverteldag zijn de optredens vaak gratis!

Vertellers in de aanval
Een flink aantal vertellers zal op Wereldverteldag een heel speciale activiteit uitvoeren, namelijk "Vertellers in de aanval". Daarbij "bestormt" een groep vertellers een basisschool en verrast iedere klas met een kort verhaal. Leerlingen en meestal ook de leerkrachten weten van tevoren van niets. Dit concept wordt nu al een paar jaar toegepast op en rond Wereldverteldag en het blijkt iedere keer weer een geslaagde verrassing waar jong en oud van genieten.

Wereldwijd vertellen
De Werkgroep Wereldverteldag heeft voor dit jaar bovendien iets heel nieuws bedacht. Om het internationale karakter van de dag te benadrukken, is er contact gezocht met vertellers uit alle werelddelen. Tijdens Wereldverteldag zullen zij via Skype inbellen en live een verhaal vertellen. Dit is allemaal te volgen op een groot scherm in vertelcafé Mezrab in Amsterdam., Iedereen is welkom om te komen kijken en luisteren. Het is een doorlopend programma, dus je kunt binnenkomen wanneer het je uitkomt. Toegang is gratis, consumpties niet, maar ze schenken (naar eigen zeggen) de beste thee van het land!

Vertelcafé Mezrab
Domselaerstraat 120,
1093 MB Amsterdam.
Tussen 16.00 uur en 22.00 uur,

Vertellen met kinderen
Wie liever thuis wil blijven kan met zijn kinderen genieten van een verteller op tv. Wijnand Stomp, een van de bekendste professioneel vertellers in Nederland, heeft namelijk een interactief vertelprogramma ontwikkeld dat wordt uitgezonden in KRO's kindertijd. De première van het programma is, heel passend, op Wereldverteldag op Z@ppelin24 (digitaal kanaal):
In ´Verhalen Maken met Wijnand Stomp´ bedenken en spelen kinderen verhalen, samen met ‘Mister Anansi’ Wijnand Stomp. Hij laat ze hun eigen verhaal bedenken en verdeelt de rollen die nodig zijn om dat verhaal te spelen. Al improviserende ontstaat zo een spannend, interactief verhaal. Wijnand Stomp: “In een tijd waarin communicatie veelal via beeldschermen verloopt prikkel ik als verhalenverteller graag de verbeelding. Bij verhalen maken leren kinderen spelenderwijs vertellen en luisteren tegelijk."
Later zal het ook te zien zijn in KRO's kindertijd op Nederland 1. Ik ben zelf heel benieuwd naar het programma.

Vertellen leeft
Uit al bovengenoemde activiteiten blijkt wel dat vertellen alles behalve suf en ouderwets is. De kunst van het vertellen leeft! Geen mooier moment om dat te vieren dan de dag dat de lente begint, toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten