vrijdag 3 februari 2012

Muzikaal sneeuwverhaal - winteraanbieding!

Onlangs sprak ik met een collega-verteller over de combinatie van muziek en vertellen. Het schijnt dat er puristen zijn (onder de vertellers) die vinden dat je die twee niet moet combineren, maar daar ben ik het absoluut niet mee eens. Zeker bij het publiek waar ik het meest aan vertel - kinderen tot een jaar of 8 - kan muziek een vertelling enorm verrijken.
Jonge kinderen hebben geen lange spanningsboog en een half uur of langer luisteren naar een verhaal is gewoon teveel gevraagd. Muziek vraagt een "ander soort" luisterhouding en de afwisseling van muziek en verteller maakt het makkelijker om het wat langer vol te houden. Daarnaast biedt muziek meestal mogelijkheden tot interactie, meezingen of meebewegen, wat de betrokkenheid ook weer ten goede komt.

Helaas ben ik zelf geen muzikant. Of nauwelijks. Toen ik zelf nog voor de klas stond speelde ik wel eens gitaar, maar meer dan een handvol accoorden ken ik niet: net genoeg om de meeste kleuterdeuntjes te begeleiden. Sinds ik ben begonnen met vertellen, staat de gitaar echter te verstoffen in een hoekje.
Tot begin deze week. Terwijl ik een verhaal over sneeuw aan het voorbereiden was voor een kleutergroep, besloot ik ineens om het geluid van mijn gitaar te gebruiken om de eerste dwarrelende vlokjes uit te beelden. En van het een kwam het ander: inmiddels heb ik het verhaal verteld en daarnaast gezongen en gitaar gespeeld. Een hele overwinning voor mezelf.

Het idee van de gitaar kwam niet helemaal uit de lucht vallen. In november volgde ik via de Vertelacademie een workshop "Vertellen en Muziek", verzorgd door muzikante Helga Huisjes. Het was een bijzonder inspirerende dag. Veel van de deelnemers vonden - net als ik - zichzelf niet echt muzikaal en vonden dat eigenlijk wel jammer. We hebben vooral letterlijk "gespeeld" met klanken als begeleiding en achtergrondgeluid bij het vertellen, zonder "echte" muziek te maken. Het was een verademing. De zin die me het meest bijgebleven is van die dag: "als het goed voelt, kun je ervan uitgaan dat het ook goed klinkt".

Toevallig was ik in die periode ook bezig met de voorbereiding van de voorstelling "Mama Kwijt", samen met harpiste Judith Jamin. Eén van de repeterende onderdelen in de voorstelling is een liedje dat we samen zingen en dat de kinderen mee kunnen zingen. Dat was spannend, want ik vind mezelf niet alleen "geen muzikant" maar ook "geen zanger". Met wat tips van Judith en de bovenstaande gedachte "als het goed voelt..." heb ik me daar overheen gezet en afgelopen zondag was de uitvoering. En het ging goed. Ik heb genoten en afgaande op de reacties het publiek ook. Een mevrouw vroeg me zelfs of ik dat vaker deed, zingen tijdens het vertellen. Huh? Ging het zó goed?

Enfin, deze ervaring en het spelen met geluid in november gaven me de moed om de gitaar eens af te stoffen. Ik vertel het verhaal van Mijnheer Eekhoorn die dit jaar geen winterslaap houdt, omdat hij wel eens wil zien hoe sneeuw er uitziet (gebaseerd op het prentenboek van Sebastian Meschenmoser). Verschillende liedjes zijn onderdeel van het verhaal en kinderen worden uitgenodigd om mee te bewegen en mee te zingen. Aan het eind komt eindelijk de sneeuw: zachte tingeltjes op de hoge snaar van mijn gitaar. Bij de eerste uitvoering verraste het me dat de kinderen dit gelijk begrepen: ik hoefde het niet eens te zeggen dat het een sneeuwvlok was! Dat zijn magische momenten.

De komende weken mag ik hetzelfde verhaal nog een paar keer opvoeren voor dezelfde opdrachtgever, maar ik vind het zo leuk dat ik het graag deel met anderen. Daarom een speciale winteraanbieding, voor peuter- en kleutergroepen in Amersfoort en omstreken:

Vertelvoorstelling
"Wachten op Sneeuw"
voor slechts € 65,= *)

Voor wie van een goed verteld verhaal houdt en het niet uitmaakt als er af en toe een een toontje misgaat.
Boek nu of bel voor meer informatie: info[at]babboes.nl
of 06 - 814 62 00


Bron foto: Wikimedia Commons

*) Voorwaarden voor deze aanbieding:
  • optreden voor een groep van maximaal 30 kinderen
  • prijs is inclusief 19% BTW
  • buiten Amersfoort worden reiskosten berekend van €0,50 per km
  • geldig t/m 29 februari 2012, maar m.u.v. 18 - 21 februari

Geen opmerkingen:

Een reactie posten