woensdag 23 november 2011

Hallo wereld!

Hallo wereld! Probeer ik bij gebrek aan inspiratie zo te laten zien dat ik nog steeds actief ben op dit blog? Of heeft er iets nieuws het levenslicht gezien? Nee, geen van beide: "Hallo, wereld!" is het thema van de kinderboekenweek 2012, dat gisteren bekend is gemaakt. Nauwkeuriger gezegd: "Hallo wereld - over verschillende culturen"

Een mooi thema, vind ik, dat goed past in deze tijd waarin aan de ene kant bepaalde politici proberen steeds meer te polariseren en aan de andere kant de wereld steeds kleiner wordt door de mogelijkheden van internet.
Een thema dat duidelijk is afgebakend en waar je toch veel kanten mee op kunt. Je kunt dicht bij huis blijven en kijken naar boeken en verhalen uit onze eigen multiculturele samenleving, of je kunt het juist ver weg zoeken, met verhalen over volkeren hier ver vandaan (hoe weinig weten we bijvoorbeeld van een land als Japan?). Je kunt aan de slag met verhalen van nu, maar ook met verhalen van vroeger, over de ontdekkingsreizigers, of nog verder terug, mythologische wereldverkenners zoals Odysseus.
Er zijn mogelijkheden te over. Het grote brainstormen voor een leuke voorstelling is voor mij weer begonnen. Maar ik heb nog even de tijd: kinderboekenweek is pas van 3 tot en met 13 oktober 2012.

Overigens werd gisteren ook bekend gemaakt wie het kinderboekenweekgeschenk gaat schrijven, namelijk Tosca Menten. Tosca Menten is de laatste jaren met name bekend geworden door haar boeken over Dummie de Mummie. Het boekenweekgeschenk wordt vast een 'wereldboek'.


Johann Baptist Homann: Planiglobii Terrestris Cumutroq Hemisphaerio Caelesti Generalis Exhibitio, N├╝rnberg 1707
Bron: Wikimedia Commons

Geen opmerkingen:

Een reactie posten