woensdag 26 oktober 2011

Griezelen met Grimm

Aanstaande zaterdag vertel ik op het Sprookjesfestival in Arnhem het Sprookje van iemand die erop uittrok om te leren griezelen. Niet "zomaar", maar met een doel. Hieronder kun je lezen wat de aanleiding was.

200 jaar Grimm

In 2012 is het 200 jaar geleden dat de gebroeders Grimm hun Kinder- und Hausmärchen publiceerden. In deze inmiddels wereldberoemde bundel staan vrijwel alle sprookjes waar velen van ons mee zijn opgegroeid: van Sneeuwwitje tot Assepoester, van Hans en Grietje tot Vrouw Holle. Daarnaast zijn er echter ook een heleboel sprookjes van Grimm die in de vergetelheid zijn geraakt. Daar zijn verhalen bij die inderdaad wat oubollig zijn of gewoon flauw, maar helaas ook juweeltjes die zich kunnen meten met de overbekende klassiekers. Veel verhalenvertellers zullen het komende jubileumjaar aangrijpen om die mooie vergeten sprookjes weer eens te laten horen.

Europees project
Tijdens de bijeenkomst van FEST (Federation for European StoryTelling) is afgelopen zomer het idee ontstaan om video-opnames te maken van alle 200 sprookjes van Grimm - bekend en onbekend, lang en kort - verteld door verhalenvertellers uit heel Europa. Fragmenten van deze vertellingen zullen verzameld worden op één website, die dan als bron van inspiratie kan dienen voor iedereen die geïnteresseerd is in de traditie van de mondelinge overlevering. De gebroeders Grimm hebben die sprookjes immers ook niet zelf bedacht, maar opgeschreven uit de mond van talloze vertellers.

1000 paar oren
Inmiddels is er een groep van Nederlandse vertellers - waaronder ondergetekende - die meedoet aan dit Europees initiatief. Vier van de tweehonderd titels zijn uitgekozen en zullen door ons uitgevoerd worden. Maar een verhaal instuderen om één keer voor een camera te vertellen... dat vonden we niet echt een uitdaging. Een verteld verhaal leeft door het publiek. Dus hebben we ons (op initiatief van de Vertelacademie) een tweede doel gesteld: voordat het Grimm-jaar begint willen we deze vier verhalen laten horen aan in totaal minstens 1000 paar oren!

Sprookjesfestival
Duizend toehoorders vinden is best een uitdaging, wanneer je bedenkt dat de meeste vertellers niet spelen voor theaterzalen met honderden stoelen, maar juist voor een klein publiek van rond de twintig mensen. Om de kans groter te maken dat we ons doel bereiken, hebben we contact gezocht met het Sprookjesfestival in Arnhem, dat deze week plaatsvindt. We hebben een plekje gekregen in het programma: twee weekends lang zijn er ieder uur verhalenvertellers te horen in Grand Café Mahler.
Aanstaande zaterdag, 29 oktober, is het mijn beurt, samen met vertelster Barbara de Vries. Om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur vertel ik het verhaal van de jongen die erop uittrok om te leren griezelen. Een allesbehalve kinderachtig sprookje, dat niet misstaat in het weekend voor Halloween. Kom je ook griezelen in Arnhem?


The Tale of the Youth who set out to learn what fear was
Uit: Blue Fairy Book, Andrew Lang, 1889

UPDATE
Door ziekte kon Barbara niet vertellen, maar heb ik verteld met Giny Drent. Giny vertelde Het Winterkoninkje en de Beer en ik vertelde het verhaal van De jongen die erop uittrok om te leren griezelen, Vrouw Holle en De Kikkerkoning. We hebben daarmee gedurende dag aan ruim 100 paar oren een verhaal van Grimm laten horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten