donderdag 6 oktober 2011

Ad hoc held in een kastje

Kinderboekenweek is weer in alle hevigheid losgebarsten, rondom het thema "Helden" deze keer. In tegenstelling tot voorgaande jaren laat ik het een beetje aan me voorbij gaan en heb ik geen "grote" voorstelling ingestudeerd. Er waren teveel andere dingen die mijn aandacht opeisten de afgelopen maanden.
Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan...

Toen ik afgelopen weekend een collega-verteller het verhaal van "Bang Mannetje" zag opvoeren - over een mannetje dat uiteindelijk een Best Wel Dapper Mannetje blijkt - begon het toch te kriebelen. Ik had nog een kort verhaal nodig voor een kleutergroep deze en komende week. En ik wist ook dat er vertelplaten waren van het prentenboek met deze titel.

Een telefoontje en een ritje naar Speelboek in Amersfoort waren voldoende: de platen waren op voorraad en ik kon aan de slag! Zorgen dat ik het verhaal in mijn hoofd kreeg, kijken hoe en aan welke kant ik de platen uit het kamishibai-kastje moet schuiven, oefenen voor de spiegel en een keer vertellen aan mijn eigen kinderen ("Hé, mijn juf is dat boek aan het voorlezen!") en vandaag was het zover: opvoeren voor een groepje kleuters.

Wat is die kamishibai toch een magisch ding! De spanning als dat deurtje opengaat... en bij elke volgende plaat is het weer spannend - veel meer dan bij een boek. Het is voor mij even wennen dat ik als verteller een nevengeschikte rol heb, naast de prenten: normaal moet ik zelf met enkel mijn woorden de verbeelding van de luisteraar op gang brengen. Maar aan de andere kant geeft kamishibai toch nog genoeg ruimte om het verhaal op eigen wijze invullen.
En als je nog niet zo'n ervaren verteller bent, of bang bent de draad van het verhaal kwijt te raken, dan kun je altijd nog even spieken op de achterkant van de laatste plaat, die de tekst laat zien van de afbeelding die de kinderen op dat moment zien.

Het verhaal van Bang Mannetje sluit perfect aan bij het thema van deze kinderboekenweek. De angsten van Bang Mannetje zijn voor kleuters herkenbaar (spoken onder het bed, overgeslagen worden), maar het verhaal is allesbehalve zoetsappig met onder andere een reusachtige mensenetende spin en rammelende geraamtes in de bomen. Toch wordt het nooit tè eng.
De sfeervolle illustraties met hun vele kleine details komen in een vertelkastje door het grote formaat nog meer tot hun recht dan in een boek.
Kortom, een aanrader voor een verrassende kinderboekenweekactiviteit!Titel: Bang Mannetje
Geschreven door Mathilde Stein met illustraties van Mies van Hout
Uitgeverij Lemniscaat, 2009, ISBN
Verkrijgbaar bij de betere (kinder)boekhandel voor €24,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten