dinsdag 6 september 2011

Kindermediaweek? Lees eens een boek!

Deze week (van 3 tot 9 september) is door Mediasmarties uitgeroepen tot kindermediaweek. Mediasmarties is een onafhankelijke website die ouders en andere opvoeders helpt om tv-programma's, computerspellen en websites te vinden die passen bij de ontwikkeling van hun kind. Op de website vind je recensies van allerlei media, waarbij deze keer niet gekeken wordt naar wat schadelijk is voor het kind (zoals bij de bekende icoontjes van de Kijkwijzer, wanneer er sprake is van bijvoorbeeld geweld of sex), maar juist naar wat geschikt is voor het kind.

Deze week organiseert Mediasmarties dus de eerste keer een kindermediaweek, met lespakketten voor onderwijs en kinderopvang, een debat en een uitreiking van awards (bekijk het complete programma op de website). Bij alle activiteiten staat de positieve kant van media centraal en eens niet de risico's, waar al zoveel over wordt geschreven.
Ik heb zelf al vaak genoeg geschreven over de mogelijkheden die digitale prentenboeken bieden, en denk dat we nog veel (positiefs!) gaan beleven met het educatief gebruik van tabletcomputers en bijbehorende apps, dus ik juich deze positieve houding in de Kindermediaweek van harte toe.

Maar...
... er zijn natuurlijk ook nog boeken. Laten we dat vooral niet vergeten. (Of vertelde verhalen - helemaal zonder boek - waar helaas nog minder aandacht voor is). En soms haakt zo'n "echt" boek op humoristische wijze in op die nieuwe technologische ontwikkelingen.
Uitgerekend aan het begin van de kindermediaweek las ik in het laatste nummer van De Wereld van het Jonge Kind een recensie over "Het is een boek":
Kan je ermee bloggen, twitteren, of sms'en? Nee, het is een boek. Kun je naar beneden scrollen? Zit er een muis bij? Moet hij niet in de oplader? Neehee, het is een boehoek.
Aap leest het boek en Ezel die op de laptop bezig is, snapt er helemaal niets van: een boek? Dan mag hij het boek eens inzien en begint hij te lezen. Aap wil het terug, maar Ezel wil lezen en belooft het boek weer op te laden als hij het uit heeft.
Deze beschrijving was voor mij genoeg om het op mijn verlanglijstje te zetten. Kan alleen maar leuk zijn. En het biedt ook nog eens een mooi aanknopingspunt om met kinderen in gesprek te gaan over boeken, computers en andere media. Mooi toch in deze kindermediaweek?

Het is een boek
Lane Smith
Uitgeverij Lemniscaat, €11,95
ISBN 9789047703075UPDATE
Via de pagina van Lemniscaat kwam ik ook nog dit filmpje van het boek tegen. Hij is echt leuk. Op de YouTube pagina van het filmpje vind je ook nog een link naar een (Engelstalige) biebjuf die het prentenboek in zijn geheel voorleest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten