woensdag 10 augustus 2011

Het nieuwe lezen?

Digitale boeken zijn in. Her en der worden kindles en andere e-readers aangeprezen - zo handig op vakantie: geen hele stapel boeken meer mee! - , Apple en Amazon liggen met elkaar in de clinch over een e-reader voor de iPad, en de apps met digitale prentenboeken zijn ontelbaar. Allemaal hebben ze één ding met elkaar gemeen: ze zijn gebaseerd op het concept van het "ouderwetse" boek, met pagina's met tekst en/of afbeeldingen die je kunt lezen en doorbladeren.
Maar nu is er "The fantastic flying books of Mr. Morris Lessmore".

Afgelopen maandag verscheen er over de app met deze welluidende naam een twee pagina's vullend artikel in de Volkskrant, dat mijn motivatie om te sparen voor de aanschaf van zo'n mooie maar o zo dure iPad weer eens aanwakkerde. "The fantastic flying books of Mr. Morris Lessmore" wordt de hemel ingeprezen en als ik me goed herinner zelfs "revolutionair" genoemd. Terecht, afgaande op de informatie uit het artikel en van de website van ontwikkelaar Moonbot Studios, want zelf uitproberen kan ik het dus helaas nog niet.

Het verhaal over Mr. Morris Lessmore wordt door middel van beelden verteld en kun je net als bij andere digitale prentenboeken onderaan meelezen. Maar wat deze app bijzonder maakt, is dat de beelden niet geanimeerde plaatjes zijn uit een bestaand boek, maar een speciaal voor dit doel gemaakte animatiefilm. Daarnaast zijn er allerlei interactieve "uitstapjes", waarbij je kunt beïnvloeden wat er op het scherm gebeurt. "The fantastic flying books of Mr. Morris Lessmore" is eigenlijk van alles tegelijk: een boek, een film en een game. En dat alles rondom een verhaal waarin boeken centraal staan. Daarvoor loopt een beetje lezer toch vanzelf wel warm?

Zoals gezegd, ik kan het nog niet zelf beleven, maar het roept wel gelijk een hoop vragen bij me op. Is dit misschien een manier om kinderen die niet graag lezen aan het lezen te krijgen? Maar is het eigenlijk nog wel lezen? Ja, wat is lezen eigenlijk?
Als je een definitie van lezen moet geven, staat daar natuurlijk iets in over woorden en letters en het ontcijferen daarvan. Maar minstens zo belangrijk, zeker als het gaat om de leesmotivatie, is volgens mij de belevenis: het meeleven met de hoofdpersoon, het "erin duiken", het verhaal ondergaan alsof je er zelf bij bent. En dat hebben de makers van "The fantastic flying books of Mr. Morris Lessmore" volgens mij goed begrepen.

En of je het nu een digitaal boek of een computerspel moet noemen? Ik weet het niet. Misschien moeten we een nieuw woord verzinnen voor die categorie er tussenin. Ik vind het in ieder geval een boeiende ontwikkeling, die net als lezen een appel doet op de verbeelding, en kijk uit naar meer in dit genre. En naar een iPad, natuurlijk.

The Fantastic Flying Books Of Morris Lessmore iPad App Teaser from Moonbot Studios on Vimeo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten