vrijdag 12 augustus 2011

Een waargebeurde leugen

Een kleine week geleden heeft Babboes zich eindelijk eens op Twitter begeven. En warempel, tussen die enorme brij van tweets kwam een inspirerend berichtje langs, namelijk dat waarin onderstaand filmpje werd aangeprezen. (Bedankt, @bibliothecarin!)

Wat je ziet, is een goochelaar - Marco Tempest - die een leuke truc uithaalt met iPods en een combinatie van techniek en ouderwetse vingervlugheid. Dat is op zich al indrukwekkend, maar wat hij erbij vertelt, vind ik eigenlijk interessanter. De illusionist betoogt hoe bedrog deel uitmaakt van ons leven van alledag, variërend van een leugentje om bestwil tot professionele oplichterij. Dat is één kant van de medaille, maar aan de andere kant laten we ons ook graag iets wijsmaken: iets waar goochelaars, maar ook bijvoorbeeld filmmakers, toneelspelers en componisten gretig gebruik van maken. We willen graag geloven wat we zien en horen. Of zoals Marco Tempest het zegt: "Art is the greatest deception. A deception that creates real emotion. A lie that creates truth."

Dat gaat natuurlijk net zo goed op voor het vertellen van verhalen. Ieder kind vanaf een bepaalde leeftijd weet dat heksen, reuzen, draken etcetera niet bestaan. En we weten ook allemaal dat je de zon en de wolken niet naar je hand kunt zetten, dieren niet kunnen praten en bergen blijven staan waar ze staan. Toch is menigeen bereid om te luisteren naar een verhaal waarin ik het tegenovergestelde beweer. Sprookjes zijn het. Verzinsels! Maar toch... op het moment dat ik het vertel, is het echt waar. Ik zie het (letterlijk) voor me, hoe al die onmogelijke dingen gebeuren en het publiek ziet het ook.

Dat is natuurlijk best verwarrend, dat zoiets zomaar kan. Vooral jongetjes van een jaar of 10 komen na afloop nog wel eens bij me en vragen: "Is dat echt gebeurd?" Natuurlijk is het echt gebeurd: alles wat ik vertel is waar! Als je er maar in gelooft. Dat is de magie van vertellen. Wat Marco Tempest aan het eind zegt over magie/goochelen, is niet minder waar voor vertellen: "When you give over to that truth, it becomes magic."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten