maandag 11 april 2011

Literaire tango

Veel vertellers werken samen met een muzikant tijdens hun voorstellingen. Muziek kan een sfeervol intermezzo zijn tussen verschillende verhalen, maar kan ook de verteller begeleiden tijdens het verhaal. De muziek versterkt dan het verhaal en kan leiden tot een zeer intense ervaring.

Afgelopen weekend mocht ik zelf ervaren hoe het is om te vertellen in samenwerking met een professionele muzikant. Net als vorig jaar was ik gevraagd om mee te werken aan de prijsuitreiking van StoryAwards - een verhalenschrijfwedstrijd voor jongeren in Amersfoort en omstreken. (Dat "omstreken" moet je overigens ruim nemen: twee van de vier winnaars kwamen uit België!)

Enkele weken voor de feestelijke avond vroeg één van de organisatoren ons - collega Matthijs Brandsma en mij - of het misschien een idee was om een muzikant ons te laten begeleiden? We antwoordden met een unaniem "Ja!" En zo deelden we afgelopen vrijdag het podium niet alleen met de schrijver van het verhaal dat we vertelden, maar ook met een pianist.
Het was een wonderlijke ervaring. De muziek van toetsenist Hendrik Jan van den Akker versterkte het verhaal niet alleen voor de luisteraars, maar ook voor ons, vertellers!

Dit ervoer ik vooral bij het tweede verhaal dat ik moest vertellen - de winnaar in de categorie 13-17 jaar: "De dans", geschreven door Esmay Versteegh. In haar verhaal danst de hoofdpersoon de tango met een dame - de personificatie van de Dood. Dat maakte de muziekkeuze tijdens het verhaal natuurlijk nogal voordehandliggend, maar minstens zo treffend waren de eerste tonen, die het nogal macabere verhaal moesten introduceren. Ze zetten de sfeer voor de luisteraar, maar maakten het ook voor mij als verteller een stuk makkelijker om me te concentreren en in te leven in het verhaal.

Het verhaal "De dans" (en alle andere winnende verhalen) kun je downloaden op de website van StoryAwards.
Hieronder een verslag van de avond, met onder andere interviews met de winnaars.